Preminuo mitropolit Jovan

Preminuo mitropolit Jovan

3 aprila 2014

Episkop-527x330Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan Pavlović preminuo je danas u Zagrebu.

Smrt mitropolita Jovana potvrdio je za RTV Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj.

Mitropolit Jovan je rođen 22. oktobra 1936. godine u slavonskom selu Medincima, kod Podravske Slatine. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, a nižu gimnaziju sa malom maturom u Podravskoj Slatini.

Posle toga upisuje se u Bogosloviju „Svetog Save“ u manastiru Rakovica, u kojoj kao učenik njene prve posleratne petorazredne generacije, stiče srednjoškolsko obrazovanje, u vremenu od 1951. do 1956. godine.

Na Bogoslovskom fakultetu Srpske pravoslavne crkve u Beogradu diplomirao je 1963, posle čega odlazi na postdiplomske studije u Zapadnu Nemačku.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora, 20. maja 1992. godine izabran je za predsednika Episkopskog saveta Srpske pravoslavne crkve u Republici Hrvatskoj, pa je u tom svojstvu potpisao Ugovor sa predsednikom Vlade Ivicom Račanom o odnosima Srpske pravoslavne crkve i Vlade Republike Hrvatske.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora iz 1994. godine proširena je jurisdikcija Eparhije zagrebačko-ljubljanske i na Srbe u Republici Italiji, pa je mitropolit Jovan krajem jula iste godine u Hramu Svetog Spiridona Čudotvorca u Trstu preuzeo dužnost od Konstantina, episkopa srednjoevropskog.

Boravkom u Italiji mitropolit Jovan preuzeo je duhovno staranje u parohijama pored Trsta i Rima i u novoosnovanim parohijama u Vičenci i Milanu.

Mitropolit Jovan bio je poznat kao veliki protivnik nacionalizma u Crkvi i posvećen razvijanju ekumenskog dijaloga s drugim crkvama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *