Preminuo slikar Sava Stojkov

Preminuo slikar Sava Stojkov

20 avgusta 2014

sava stojkovDanas je u Somboru u devedesetoj godini života, nakon kratke ali teške bolesti, preminuo poznati vojvođanski i srpski slikar Sava Stojkov, prenosi portal SOinfo.Rođen u Somboru 1925. godine, Stojkov se već kao mladić počeo baviti slikarstvom, a prvu samostalnu izložbu imao je 1945. godine u Osijeku. Slikanje je, osim ostalog, učio i u ateljima Đorđa Andrejevića Kuna i Antona Hutera.

Vojvođanska priroda i ljudi predstavljali su središnji motiv njegovog slikarstva, koje je, tokom više od sedam decenija, prolazilo kroz nekoliko slikarskih faza i pravaca. Svoja najpoznatija dela Sava Stojkov.

je načinio u maniru naive i hlebinske škole, kao i u pravcu poetskog realizma, u kojem je istrajavao tokom poslednje četiri decenije svog slikarskog rada. Bio je jedan od najpoznatijih jugoslovenskih i srpskih slikara na staklu, a njegovo slikarstvo, u kome se jednako uspešno iskazao kao pejzažista i kao portretista, bilo je izrazito prijemčivo širokom krugu ljubitelja ove vrste umetnosti.

Samostalno je izlagao na preko 500 izložbi na svim kontinentima, a učestvovao je i na više od 600 kolektivnih izložbi. Za svoj umetnički rad dobio je preko 40 nagrada u zemlji i svetu. O njegovoj umetnosti, o kojoj su pisali najugledniji srpski i jugoslovenski likovni kritičari i istoričari umetnosti, objavljeno je deset knjiga i monografija, a snimljeno je i više televizijskih emisija i dokumentarnih filmova. Godine 2010., u istorijskom zdanju Preparandije u Somboru, Stojkov je dobio i svoju stalnu retrospektivnu galeriju.

Komemoracija povodom smrti Save Stojkova biće održana u četvrtak, 21. avgusta, u Velikoj sali Županije u Somboru, a poznati slikar biće sahranjen na somborskom Velikom pravoslavnom groblju istog dana u 16 časova.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *