Преминуо Умберто Еко!

Preminuo Umberto Eko!

20 februara 2016

CbohY5xUMAA73_U_620x0Italijanski književnik, filozof, esejista, lingvista Umberto Eko preminuo je u 85. godini, preneli su italijanski mediji.

Umberto Eko je rođen 5. januara 1932. godineu Aleksandriji, u italijanskoj provinciji Pijemont. Radio je kao profesor semiotike na Univerzitetu u Bolonji.

Bio je stručnjak za estetiku i etiku srednjeg veka, ali je njegovo literarni opus sezao od knjiga za decu, književnih kritika, eseja o sdrednjovekovnoj estetici, antropologiji, do eseja i romana.

Svoje sveobuhvatno znanje o Srednjem veku Eko je iskoristio u romanu Ime ruže, objavljenom 1980., koji je kasnije ekranizovan, i koji je njegovo ime proslavio u široj javnosti. Autor je i dela Fukoovo klatno (Il pendolo di Foucault, 1988), Ostrvo dana pređašnjeg (L’isola del giorno prima, 1994). Njegovo najpoznatije delo o srednjem veku je Umetnost i lepo u estetici srednjeg veka.

Umberto Eko bio je počasni doktor više od trideset univerziteta širom sveta i nosilac brojnih odlikovanja.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zapadnjak says:

    Umberto Eko,osvedočeni humanista i veliki prijatelj malih i potlačenih naroda,Srbije takođe,ruža s njegovim imenom ostat će nam zauvek u pamćenju i živet će još dugo,dugo,svrstao si se svojim delima uz bok besmrtnika.Neka Ti je Večna Slava i puno Ti hvala za sve što si učinio za čovećanstvo,i za malu Srbijicu posebno.Slava Ti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *