Преминуо Умберто Еко!

Преминуо Умберто Еко!

20 фебруара 2016

CbohY5xUMAA73_U_620x0Италијански књижевник, филозоф, есејиста, лингвиста Умберто Еко преминуо је у 85. години, пренели су италијански медији.

Умберто Еко је рођен 5. јануара 1932. годинеу Александрији, у италијанској провинцији Пијемонт. Радио је као професор семиотике на Универзитету у Болоњи.

Био је стручњак за естетику и етику средњег века, али је његово литерарни опус сезао од књига за децу, књижевних критика, есеја о сдредњовековној естетици, антропологији, до есеја и романа.

Своје свеобухватно знање о Средњем веку Еко је искористио у роману Име руже, објављеном 1980., који је касније екранизован, и који је његово име прославио у широј јавности. Аутор је и дела Фукоово клатно (Il pendolo di Foucault, 1988), Острво дана пређашњег (L’isola del giorno prima, 1994). Његово најпознатије дело о средњем веку је Уметност и лепо у естетици средњег века.

Умберто Еко био је почасни доктор више од тридесет универзитета широм света и носилац бројних одликовања.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Zapadnjak says:

    Umberto Eko,osvedočeni humanista i veliki prijatelj malih i potlačenih naroda,Srbije takođe,ruža s njegovim imenom ostat će nam zauvek u pamćenju i živet će još dugo,dugo,svrstao si se svojim delima uz bok besmrtnika.Neka Ti je Večna Slava i puno Ti hvala za sve što si učinio za čovećanstvo,i za malu Srbijicu posebno.Slava Ti!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u