PREOKRET: Amerika razmišlja o saradnji sa Asadom radi spasavanja Iraka

PREOKRET: Amerika razmišlja o saradnji sa Asadom radi spasavanja Iraka

4 jula 2014

687353-001Autoritetno američko internet-izdanje The Daily Beast objavilo je da se u Beloj kući razmišlja o saradnji sa vlašću sirijskog predsednika Bašara Asada radi spasavanja Iraka!

Uz naglašavanje: da među najbližim saradnicima i savetnicima Baraka Obame postoji podela oko glavnog pitanja: treba li zbog Iraka odustajati od dosadašnjeg glavnog bliskoistočnog cilja – Asadovog svrgavanja? Drugim rečima: treba li se suprotstavljati sunitskom Islamskom Emiratu Iraka i Levanta, pogotovo po cenu faktičke alijanse sa šiitskim režimom u Bagdadu?

The Daily Beast tvrdi da mu je „Obamin čovek” zadužen za Irak doslovno rekao: „Svako ko sada poziva na smenu režima u Siriji – prosto je slep pred događajima u proteklih deset godina. Jer, već imamo i faktički pad istočne Sirije i rast ekstremizma u celom regionu koji samo u Iraku dovodi do 30-50 akcija terorista-samoubica”.

Isti „Obamin čovek” je otkrio da su predstavnici Bele kuće, uključujući zamenika pomoćnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Tonij Blinkena, još krajem prošle godine ukazivali da narastajući islamski ekstremizam vodi „približavanju interesa SAD, Rusije i njihovih saveznika u vladama Irana i Sirije”.

Navodno je Blinken već u uskom krugu izgovorio: „Rusija je duboko zainteresovana da se ne pojavi ekstremistička Sirija. To žele i mnogi susedi Sirije, a i SAD žele da izbegnu takvu budućnost”.

The Daily Beast objavljuje i upozorenje potpredsednika Iraka Tareka al-Hašimija, lidera sunitske Islamske partije koji živi u izgnanstvu u Turskoj, da će pomaganje vlasti u Bagdadu i okretanje Asadu biti nove greške Vašingtona.

„SAD  moraju ostati barem neutralne. Pomaganjem režimu al-Malikija – Amerika ulazi u novi niz fatalnih grešaka. Staje na stranu šiita Malikija i Asada, a okreće se protiv arpaskih sunita”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *