ПРЕОКРЕТ: Ево зашто је Србија изненада добила јак адут да врати Косово!

PREOKRET: Evo zašto je Srbija iznenada dobila jak adut da vrati Kosovo!

3 oktobra 2017

Pitanje koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno postavio Evropi — kako to u slučaju Katalonije ne važi referendum o nezavisnosti, a u slučaju Kosova otcepljenje može i bez referenduma — vrlo brzo je dobilo odgovor iz Evropske komisije — slučaj Kosova i Metohije nije uporediv samo iz razloga što je Španija član EU!

Preispitivanje akta o priznanju nezavisnosti Kosova nalažu bitno promenjene okolnosti izražene pravilom „rebus sic stantibus“, odnosno slučaj Katalonija je okolnost koja nije postojala u vreme kad je proglašena nezavisnost takozvane države Kosovo.

Da li dešavanje u Španiji Srbija može pravno da iskoristi po pitanju Kosova i Metohije?

Slavka Kojić, ekspert za međunarodno pravo, objašnjava da takav odnos EK govori da taj organ EU smatra da države-članice i one koje to nisu nemaju ista prava i obaveze u međunarodnopravnom poretku, što je u suprotnosti sa osnovnim načelima međunarodnog prava koji je utemeljen Poveljom UN.

„Imajući sve to u vidu, države koje su izričito priznale nezavisnost Kosova, koja je proglašena bez sprovođenja referenduma, u svakom slučaju bi morale da preispitaju svoju izjavu o priznanju. Preispitivanje akta o priznanju nezavisnosti Kosova nalažu bitno promenjene okolnosti izražene pravilom „rebus sic stantibus‘, što znači da se radi o ’bitnim promenama okolnosti‘ koje nisu postojale u trenutku izražavanja akta o priznanju nezavisnosti Kosova. Dakle, reč je o okolnostima koje su nastale tek naknadno, a koje se nisu mogle pretpostaviti u trenutku priznavanja nezavisnosti Kosova. Stav EK u pogledu zbivanja u španskoj pokrajini, te davanje podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu postojeće države (Španije), članice međunarodnih organizacija (UN, EU…), u odnosu na ranije priznavanje nezavisnosti Kosova, predstavlja korenitu promenu okolnosti koje nalažu razlog za povlačenje prethodno datih akata o priznanju nezavisnosti Kosova“, navodi ona.

Ona dodaje da obaveza preispitivanja i povlačenja akata o priznanju proizilazi iz osnovnih načela međunarodnih odnosa koja predviđaju da su sve države, u pogledu svog suvereniteta, prava i obaveza, ravnopravne u međunarodnopravnom poretku.

„Deklaracija o prijateljskim odnosima predviđa da sve države imaju jednaka prava i dužnosti i ravnopravni su članovi međunarodne zajednice, nezavisno od razlika ekonomske, socijalne, političke ili neke druge prirode“, tvrdi naša sagovornica.

Predsednik Vučić rekao je da su se svetski centri moći igrali kada su mislili da mogu da prekrajaju granice na Balkanu, jer region ne pripada Evropskoj uniji, a sada, kada je mečka došla pred njihova vrata“, situacija je mnogo ozbiljna. Ovo je najbolji primer dvostrukih aršina i licemerja svetske politike, zaključio je Vučić.

KOMENTARI7 komentara

 1. Beli Orao says:

  Nije znao da im odgovori : kad Srbija nije u evropskoj uniji i nevaže pravila EU onda ne važi ni priznavanje djela Srbije kao nezavisne državice, jer nismo u EU!!! Tačka. Marš iz Srbije i svi vaši zakoni i direktive ,pritisci ,nalozi, pederi ,vaša ljudska ( neljudsska) prava!!!

  • banebanane says:

   Hahaha. Svi na gomili marš, i zakoni i direktive i pederi!!!

 2. Slucajni prolaznik says:

  Kada su veci dio drzava clanica EU, a i neke druge drzave sveta na celu sa Amerikom, priznale nezavisnost Kosova, tim cinom su one pogazile i rekle da za njih UN rezolucija 1244 ne postoji ili tu rezoluciju ne treba postovati. Pa kad ta rezolucija za vecine drzava sveta ne postoji zasto bi onda postojala za drzavu Srbiju? I ako tu rezoluciju vise te drzave ne postuju onda bi trebalo sve da se vrati na prijasnje stanje, na stanje pre bombardovanja Srbije, t.j. NATO jedinice i jedinice KFORa i EULEKSa bi morale napustiti Kosovo, vojska Srbije i MUP Srbije bi se trebali vratili na Kosovo, Kosovo bi se vratilo pod stvarni suverenitet drzave Srbije i u takvoj jedinstvenoj drzavi Srbiji gradjani Albanske etnicke pripadnosti bi trebali da ostvare svoja prava kao ravnopravni gradjani sa ostalim gradjanima pripadnika ostalih naroda i etnickih zajednica Republike Srbije.

 3. Pitagora says:

  Nikakav adut nije Srbija dobila. Uvek će za Evropu važiti jedna pravila a za Srbiju druga. Kada vas neko smatra nižom rasom, onda je to veoma loše. A kada sami to potvrđujete svojim ponašanjem i svojim kukavičlukom, onda je to veoma, veoma loše.

  • ralence says:

   Austro-Ugarska rasistička politika protiv Srbije i Bosne još traje. Prva se koprca pod raznim ucenama i pritiscima,druga je već okupirana politički i vojno od Zapada i klerofašista. Svi gutaju gorku pilulu obloženu šećerom. Ko ne uči iz svoje istorije ima da je ponavlja. Vučić je doživeo svoj Minhen u Briselu ali toga izgleda nije svestan.

 4. Kosovac says:

  Slavka Kojić razložno, stručno i pametno obrazlaže Međunarodno pravo. Ali nema svrhe, ovog puta je kolega „Pitagora“ u pravu: Onaj koga smatraju da je niža rasa, treba da shvati da je glupo da se poziva na Međunarodno pravo. Za Nižu rasu postoji drugo pravo. Ukoliko ta nazovi niža rasa „svojim ponašanjem i svojim kukavičlukom“ opravdava takvo ponašanje, postavlja se pitanje – zašto onda cvili?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *