PREOKRET: Kina priprema pad severnokorejskog režima i hapšenje Kim Džong-una

PREOKRET: Kina priprema pad severnokorejskog režima i hapšenje Kim Džong-una

6 maja 2014

kim_2701423b KoreaKineska vojska počela je pripreme planova za slučaj da se režim severnokorejskog lidera Kim Džong-una uruši.

Kina je jedna od retkih država koju Severna Koreja ima za saveznka, ali čini se da su u Pekingu uvereni da vladavina mlađahnog i krajnje ekscentričnog i nepredvidivog Kim Džong-una jednom od najizolovanijih država sveta neće još dugo potrajati.

Prema tajnim dokumentima koji su procurili u javnost i koji su objavljeni u japanskim medijima, kineska je vojska počela pripreme planova za slučaj potpunog urušavanja Kimovog režima.

Prema ovom planu, kineska bi vojska nakon kolapsa režima uhapsila kompletno severnokorejsko rukovodstvo. U slučaju da dođe do građanskih nemira, Kina bi uz granicu sa Severnom Korejom sagradila prihvatne centre za izbeglice.

Severnokorejsko rukovodstvo bi bilo uhapšeno kako bi mu se „pružila zaštita“, ali prvenstveno kako bi se sprečile bilo čija zapovedna uloga u oružanim snagama Severne Koreje, jer interes Kini je da nema oružani sukob na sopstvenoj granici. U slučaju Severne Koreje ta granica se proteže na više od 1.400 kilometara.

U izveštaju koji su sastavili, kineski generali zahtevaju pojačan nadzor granice. U Pekingu veruju da bi „strani elementi“ mogli podstaći urušavanje režima.

„Ovo je samo još jedan argument u korist pregovora svih država koje imaju bilo kakav uticaj na zbivanja u severoistočnoj Aziji“, kaže za „Telegraf“ Jun Okumura sa japanskog Instituta za globalna pitanja.

Okumura smatra da i Amerika i Južna Koreja imaju planove u slučaju pada Kim Džong-una.

„Iz iskustava s urušavanjem nekih drugih diktatura, kao što su SSSR ili Gadafijeva Libija, možemo zaključiti da što je režim totalitarniji to je njegov pad teži, ali i brži“, kaže Okumura.

On napominje i da je trenutak kada su kineski tajni dokumenti procurili u javnost vrlo značajan. To se, kako kaže, sasvim sigurno nije dogodilo bez blagoslova nekoga u Pekingu.

Okumara podseća da je sličan dokument procureo i pre 20-ak godina, kada se činilo da je režim pokojnog Kim Jong-ila pred urušavanjem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *