ПРЕОКРЕТ! Мило под притиском ПРОМЕНИО ОДЛУКУ

PREOKRET! Milo pod pritiskom PROMENIO ODLUKU

6 februara 2020

Uprava policije će u skladu sa Zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbeđivanjem litija uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora, saopštila je crnogorska policija.

Uprava policije je juče saopštila da policajci od danas neće obezbeđivati litije, koje se širom Crne Gore održavaju u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti.Oni su naveli da je odluka Uprave policije, doneta u sredu, rezultat sagledavanja prilika i ocena rukovodilaca centara bezbednosti jer Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhije Srpske pravoslavne crkve nisu prijavljivale javna okupljanja u skladu sa zakonom.

„Takođe, kako je saopšteno da crkvene strukture ne mogu kontrolisati okupljanje građana, ali i na osnovu konkretnih saznanja koja smo dobijali sa terena, zaključak starešina je bio logičan i saopšteni stavovi su u duhu obaveza propisanih procedura“, navodi se u saopštenju.

Policija je saopštila da su sigurnost države i bezbednost građana zajednički interes, prenose „Vijesti“.

„Ceneći navedene okolnosti, Uprava policije će u skladu sa zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbeđivanjem litija, uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora“, zaključuje se u saopštenju.

Litije se od Božića održavaju nedeljom i četvrtkom.

Ambasadorka Velike Britanije u Podgorici: Obaveza svake vlade je da garantuje sigurnost

Ambasadorka Velike Britanije u Podgorici Alison Kemp komentarisala je najavu crnogorske Uprave policije da neće više obezbjeđivati litije.

„Cijenim to što crkva ostaje privržena mirnoj prirodi protesta. Prepoznajem i napore policije u obezbjeđivanju litija do danas, a čujem da to više neće činiti. Svaka država je dužna da osigura bezbjednost svojih građana i da zaštiti njihova osnovna prava. Crna Gora ima potrebu da nađe ravnotežu između rada policije na obezbjeđivanju javne sigurnosti, sa jedne strane, i zaštite osnovnih sloboda, uključujući slobodu izražavanja i okupljanja, sa druge“, izjavila je Kempova za RTCG.

Komentarišući Zakon o slobodi vjeroispovijesti, ona je kazala da je najbolji način da se strane uključe u inkluzivni dijalog.

Podsjetimo, ambasadroka Ujedinjenog Kraljevstva je svoj stav o tome da je policija dužna da osigura bezbjednost građana saopštila kasno sinoć. Uprava policije Crne Gore jutros je saopštila da će nastaviti sa obezbjeđivanjem litija u skladu sa zakonom.

KOMENTARI3 komentara

  1. snow says:

    Ako se prijavi! A što bi to neko prijavljivao, nije to politički skup, loše je postavljena ova zamka!

  2. Gagi says:

    Aha, ove pretnje vlasti nisu donele uspeha pa se sada primenjuje druga taktika, "tiha voda breg roni". Sada planeri idu na iscrpljivanje i osipanje energije narodnog protesta, sve dok im ne prokrvare zuljevi na nogama. U medjuvremenu ce da se dogovaraju i nalaze resenje za nastali problem oko zakona. Bice tu nekih kompromisa sa obe strane, medjutim, problem nece biti ni izbliza resen. Znajte, ko bude prihvatio pregovore, taj je izdao svoj narod i produzio politicki zivot komunistickom vladaru. Evo,neuspesni planeri ovog haosa se sami javljaju i smiruju strasti. Narod MORA da ostane cvrst i da insistira na POVLACENJU SRAMNOG ZAKONA.

  3. Gagi says:

    Organizatori narodnog protesta moraju da oroce povlacenje zakona, ako se to ne dogodi u zadatom roku, sledi totalna gradjanska neposlusnost koja bi onda morala da dovede do rezultata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *