ПРЕОКРЕТ! Мило под притиском ПРОМЕНИО ОДЛУКУ

ПРЕОКРЕТ! Мило под притиском ПРОМЕНИО ОДЛУКУ

6 фебруара 2020

Управа полиције ће у складу са Законом и прецизно дефинисаним процедурама наставити са обезбеђивањем литија уз инсистирање на потпуном поштовању јасних обавеза и процедура и појачаној одговорности организатора, саопштила је црногорска полиција.

Управа полиције је јуче саопштила да полицајци од данас неће обезбеђивати литије, које се широм Црне Горе одржавају у знак протеста због Закона о слободи вероисповести.Они су навели да је одлука Управе полиције, донета у среду, резултат сагледавања прилика и оцена руководилаца центара безбедности јер Митрополија црногорско-приморска и епархије Српске православне цркве нису пријављивале јавна окупљања у складу са законом.

„Такође, како је саопштено да црквене структуре не могу контролисати окупљање грађана, али и на основу конкретних сазнања која смо добијали са терена, закључак старешина је био логичан и саопштени ставови су у духу обавеза прописаних процедура“, наводи се у саопштењу.

Полиција је саопштила да су сигурност државе и безбедност грађана заједнички интерес, преносе „Вијести“.

„Ценећи наведене околности, Управа полиције ће у складу са законом и прецизно дефинисаним процедурама наставити са обезбеђивањем литија, уз инсистирање на потпуном поштовању јасних обавеза и процедура и појачаној одговорности организатора“, закључује се у саопштењу.

Литије се од Божића одржавају недељом и четвртком.

Амбасадорка Велике Британије у Подгорици: Обавеза сваке владе је да гарантује сигурност

Амбасадорка Велике Британије у Подгорици Алисон Кемп коментарисала је најаву црногорске Управе полиције да неће више обезбјеђивати литије.

„Цијеним то што црква остаје привржена мирној природи протеста. Препознајем и напоре полиције у обезбјеђивању литија до данас, а чујем да то више неће чинити. Свака држава је дужна да осигура безбједност својих грађана и да заштити њихова основна права. Црна Гора има потребу да нађе равнотежу између рада полиције на обезбјеђивању јавне сигурности, са једне стране, и заштите основних слобода, укључујући слободу изражавања и окупљања, са друге“, изјавила је Кемпова за РТЦГ.

Коментаришући Закон о слободи вјероисповијести, она је казала да је најбољи начин да се стране укључе у инклузивни дијалог.

Подсјетимо, амбасадрока Уједињеног Краљевства је свој став о томе да је полиција дужна да осигура безбједност грађана саопштила касно синоћ. Управа полиције Црне Горе јутрос је саопштила да ће наставити са обезбјеђивањем литија у складу са законом.

KOMENTARI3 коментара

  1. snow says:

    Ako se prijavi! A što bi to neko prijavljivao, nije to politički skup, loše je postavljena ova zamka!

  2. Gagi says:

    Aha, ove pretnje vlasti nisu donele uspeha pa se sada primenjuje druga taktika, "tiha voda breg roni". Sada planeri idu na iscrpljivanje i osipanje energije narodnog protesta, sve dok im ne prokrvare zuljevi na nogama. U medjuvremenu ce da se dogovaraju i nalaze resenje za nastali problem oko zakona. Bice tu nekih kompromisa sa obe strane, medjutim, problem nece biti ni izbliza resen. Znajte, ko bude prihvatio pregovore, taj je izdao svoj narod i produzio politicki zivot komunistickom vladaru. Evo,neuspesni planeri ovog haosa se sami javljaju i smiruju strasti. Narod MORA da ostane cvrst i da insistira na POVLACENJU SRAMNOG ZAKONA.

  3. Gagi says:

    Organizatori narodnog protesta moraju da oroce povlacenje zakona, ako se to ne dogodi u zadatom roku, sledi totalna gradjanska neposlusnost koja bi onda morala da dovede do rezultata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u