PREOKRET: Proruske snage počele da bombarduju položaje ukrajinske vojske

PREOKRET: Proruske snage počele da bombarduju položaje ukrajinske vojske

7 jula 2014

88328 Lugansk UkraineProruske snage u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR) pucali su danas iz teške artiljerije po pozicijama ukrajinskih snaga u oblasti aerodroma u Lugansku, javio je Itar-Tas s, pozivajući se na očevice.

Prema ruskoj agenciji, proruske su otvarali minobacačku vatru po ukrajinskoj vojsci stacioniranoj blizu sela Metalist i Krasni Jar.

Ukrajinska agencija UNN navodi da su proruske snage u Lugansku obnovile vatru po predgrađima iz višecevnih raketnih bacača „Grad“.

S druge strane, Itar-Tas s pozivajući se na predstavnike LNR javio je da su iz tog raketnog sistema po Lugansku pucale ukrajinske snage, da ima žrtava i da je oštećeno nekoliko zgrada.

Sagovornik agencije rekao je da se na snimcima iz predgrađa vide plotuni od najmanje 30 raketa ispaljenih ka Lugansku i da se pretpostavlja da je cilj bila zgrada vazduhoplovne akademije.

Jedno od punjenja palo je na vozilo i ubilo nekoliko ljudi, navodi taj predstavnik LNR.

Takođe se navodi da je vatra otvorena i sa aerodroma u Lugansku, koji je pod kontrolom Nacionalne garde, i da je na tu paljbu odgovoreno minobacačkom vatrom.

Pres služba LNR prenosi da je protekle noći u predgrađima Luganska bilo razmene artiljerijske vatre u rejonima Luganske, Krasnog Jara, Aleksandrovke i Zelenog Čestara, odakle su ukrajinske snage pokušale da se probiju u grad.

Posle kratkotrajnog primirja koje je proglasio ukrajinski predsednik Petro Porošenko, od početka jula obnovljena je operacija ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine.

Proteklog vikenda proruske snage bili su prinuđeni da se povuku ka Donjecku i Lugansku iz Slavjanska, Kramatorska, Artjomovska, Konstantinovke i Družkovke da bi, kako su istakli, poštedeli civile od napada.

Kako je rekao zamenik sekretara ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Mihail Kovalj, Donjeck i Lugansk će biti blokirani kako bi se ustanici primorali na predaju.

Ukrajinska vlada saopštila je danas da je njena vojska preuzela kontrolu nad još dva grada na istoku zemlje, Artjomivskim i Družkivkom, koji su do nedavno bili u rukama proruskih snaga. Železnički most iznad glavnog autoputa koji vodi u Donjeck uništen je u eksploziji, što je blokiralo put prema tom gradu koji se nalazi pod kontrolom proruskih snaga.

Na sajtu ukrajinskog predsednika Petra Porošenka je objavljeno da je u ta dva grada istaknuta ukrajinska zastava, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Dva dana ranije ukrajinske snage su preuzele i jedno od glavnih uporišta proruskih snaga, Slavjansk.

Dopisnik Bi-Bi-Sija iz Kijeva Dejvid Stern je ocenio da se Artjomivsk i Družkivka ne smatraju strateški tako važnima kao Slavjansk, ali njihovo preuzimanje ukazuje da su ukrajinske snage sada u naletu.

Uprkos gubicima u ljudstvu i opremi, proruske snage i dalje drže regionalne prestonice Donjeck i Lugansk, kao i druga ključna područja.

Viši zvaničnik ukrajinskih bezbednosnih snaga Mihajlo Koval je, međutim, najavio da će Lugansk i Donjeck biti stavljeni pod opsadu dok se proruske snage ne predaju.

„Postoji strateški plan, koji je već odobren. Ti gradovi će se naći pod kompletnom blokadom. Te mere će rezultovati time što će separatisti, ili da ih nazovem banditima, morati da polože oružje“, naveo je Koval.

Uništen železnički most, blokiran put za Donjeck

Železnički most iznad glavnog autoputa koji vodi u Donjeck uništen je u eksploziji, što je blokiralo put prema tom gradu koji se nalazi pod kontrolom proruskih snaga.

Reporter agencije AP je video srušeni most u selu Novobahmutivka, gde se železničke šine nalaze iznad glavnog autoputa koji vodi u Donjeck.

Put ide u pravcu Slavjanska, bivšeg uporišta proruskih snaga koje su ukrajinske snage ponovo zauzele u subotu posle žestoke borbe tokom noći između petka i subote.

Pripadnici proruskih snaga, od kojih je većina pobegla u Donjeck, glavni grad tog regiona, obećali su da će se pregrupisati i nastaviti borbu protiv ukrajinskih snaga.

Pavel Gubarev, koji se predstavlja kao guverner samoproglašene Donjecke Narodne Republike, obećao je „pravi gerilski rat u čitavoj Donjeckoj oblasti“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. dragan says:

    to udarajte te fasiste braco rusi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *