PREOKRET: Sirijska opozicija sad želi da pregovara, a povlači i uslove

PREOKRET: Sirijska opozicija sad želi da pregovara, a povlači i uslove

31 jula 2013

Ahmad JarbaŠef Nacionalne koalicije opozicionih i revolucionarnih snaga u Siriji Ahmad Džarba – drugim rečima, politički lider pobunjenika – izjavio je nakon putovanja u SAD da je spreman da učestvuje u radu mirovne konferencije Ženeva-2 bez prethodnih uslova.

Libanski list Al Ahbar objavio je da je novi lider pobunjene opozicije u razgovoru sa američkim novinarima ukazao „na neophodnost uspostavljanja vremenskog okvira za dijalog sa predstavnicima režima Bašara Asada“. To će omogućiti da se „izbegnu otezanja“ u pregovorima koja se mogu očekivati od sirijskih vlasti. Džarba je takođe pozvao vladu Bašara Asada da učini gest dobre volje i oslobodi zarobljenike pre početka dijaloga.

„Takav korak je potreban jer će omogućiti da se sirijski narod uveri u korist od pregovora i učešća na konferenciji“ – citira Al Ahbar reči „šefa“ Nacionalne koalicije opozicionih i revolucionih snaga.

Džarba završava svoju prvu inostranu turneju u Dohi gde će se sresti sa novim katarskim emirom šejhom Tamimom ben Hamadom Al Tanijem. Inače, zatražio je da Zapad i arapski sponzori dostave pobunjenicima „oružje radi zaštite mirnog stanovništva“. Pri tom je izrazio uverenje da bi naoružavanje opozicije „stvorilo uslove za uspešno političko rešavanje problema“.

Lider sirijskih pobunjenika pripada velikom plemenu Beni-Šamar koje živi na teritorijama Sirije, Iraka i na Arapskom poluostruvu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *