PREOKRET: Slučaj „Taton“ ponovo na sudu, novi svedok spreman da govori!

PREOKRET: Slučaj „Taton“ ponovo na sudu, novi svedok spreman da govori!

2 decembra 2014

hro-dris-taton_620x076897Slučaj „Taton“ i posle tri godine otkako je presuda protiv četrnaestoro okrivljenih pravosnažna i dalje je sudski aktuelan. Viši sud u Beogradu po četvrti put je krajem oktobra odbio zahteve branilaca trojice okrivljenih za obnavljanje krivičnog postupka, pošto je prethodno Apelacioni sud u tri navrata, odlučujući po žalbama istih advokata, izdavao naredbu Višem sudu da ponovo razmatra zahteve. Branioci su ponovo uložili žalbu i sada se čeka novi odgovor Apelacije.

Viši sud je u poslednjoj odluci naveo da ispitivanje predloženih svedoka kao i izvođenje određenih dokaza ne predstavlja nove činjenice i dokaze koji mogu dovesti do odbijanja optužbe ili oslobađanja osuđenog od optužbe ili do njegove osude po blažem krivičnom zakonu.

U međuvremenu, preko medija se oglasio još jedan, novi svedok, Slobodan Čenić, koji se trenutno nalazi u Švedskoj. On je, kako je u jednom dnevnom listu objavljeno, kazao da je Taton „nastradao nesrećnim slučajem“, kao i da je „lično video kako navijač Tuluza propada u podzemnu garažu na Obilićevom vencu, bežeći od napada grupe navijača Partizana“.

Čenić, međutim, u ponedeljak nije želeo da nam objasni šta je tačno video kobnog poslepodneva.

– Ne želim o tome da pričam, ne želim nikakvu popularnost, jedini kojima ću nešto reći su nadležni iz policije i pravosuđa, ako me budu pozvali – bio je kratak Čenić.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda, 14 napadača na francuskog navijača Brisa Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora. Oni su, prema presudi, 17. septembra 2009. godine tokom masovne tuče u centru Beograda, opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbežali. Tatonu su tom prilikom nanete teške povrede glave i mnogobrojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.

U junu prošle godine Viši sud je na zahtev Apelacionog suda saslušao dvoje svedoka, Svetlanu Bubanju i Dragana Crepulju koji nisu bili saslušani tokom glavnog pretresa. Oni su, tvrdili da je Taton sam skočio.

PRELIĆ JOŠ ĆUTI

Prema pravosnažnoj presudi, Đorđe Prelić osuđen je na 15 godina zatvora, ali mu je kazna izrečena u odsustvu pošto je bio u bekstvu.

On je nakon višegodišnjeg skrivanja uhapšen u februaru prošle godine u Barseloni, a Srbiji je izručen u junu ove godine.

Pošto se postupak protiv njega vodio u odsustvu, on ima pravo da traži obnovljanje suđenja, ali do sada on takav zahtev još nije podneo. Kako nam je rečeno, to može da uradi do kraja godine.

VELIČKOVIĆ OSLOBOĐEN

Stefan Veličković (25), prvi je koji je od svih osuđenih u ovom postupku odslužio zatvorsku kaznu.

On je osuđen na sedam godina, ali je pušten pošto je odležao pet godina. Veličković je od samog početka tvrdio da je nevin, da u vreme napada na Tatona nije ni bio na Obilićevom vencu, već u Makedonskoj ulici.

Kao dokaz za to bio je dostavio kaznu koju je dobio za nepropisno parkiranje.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *