PREOKRET – Snage Donjecke Narodne Republike prinudile ukrajince na povlačenje

PREOKRET – Snage Donjecke Narodne Republike prinudile ukrajince na povlačenje

17 jula 2014

Tan2014-7-16_145212577_0_620x0Proruske snage u regionima Donjecka i Luganska su primorale ukrajinsku vojsku na povlačenje iz nekih oblasti, saopštila je danas na svom vebsajtu lokalna novinska agencija Novorosija.

Ukrajinske trupe su se povukle na zapad iz naselja Sabovka, Govoruha, Roskošnoje i Georgijevka u blizini Luganska, prenosi Itar-Tas.

Proruska milicija je preuzela kontrolu i nad mestom Marinovka u regionu Donjecka.

Snage Donjecke Narodne Republike su iz minobacača kalibra 120 mm, otvorile vatru na utvrđene ukrajinske položaje u području mesta Mospino, uništivši jedan kamion „kamaz“, oklopljeni transporter i protivtenkovski sistem.

Prema izveštaju proruske milicije, u tom napadu je ubijeno ili ranjeno oko 50 pripadnika ukrajinskih snaga.

Portparol ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Lisenko je sinoć objavio kako se ogorčene borbe vode u mestima Amvrosijevka, Marinovka i Izvarino u regionu Donjecka.

Lisenko je takođe objavio kako je jedan ruski mlaznjak raketom oborio ukrajinski borbeni avion SU-25 koji je bio u vojnoj operacji iznad Istočne Ukrajine. Prema ovom saopštenju, pilot ukrajinskog aviona se bezbedno katapultirao.

Parlament  Saveza Donjecke i Luganske Republike je u utorak oglasio da se sve naoružane formacije ukrajinske vojske na njihovoj teritoriji nalaze nelegalno i da će u skladu sa tim prema njima biti preduzete odgovarajuće mere.

Ministar odbrane Donjecke Narodne Republike Igor Strelkov je, inače, ovih dana objavio kako će angažman pripadnika prorukse milicije biti organizovan na ugovornoj bazi i da će oni odsad biti plaćeni između 500 i 800 dolara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *