ПРЕОКРЕТ? Сведочење које доводи у питање истрагу против Трампа!

PREOKRET? Svedočenje koje dovodi u pitanje istragu protiv Trampa!

11 decembra 2019

Glavni savetnik ukrajinskog predsednika, Andrij Jermak doveo je u pitanje valjanost izjava ključnih svedoka u postupku opoziva Donalda Trampa, navodeći da sa američkim zvaničnicima nije razgovarao o uslovljavanju pomoći SAD.

– Naravno, sada kada gledam televizijske emisije, često se pominje moje ime i vidim ljude koje prepoznajem, sa kojima sam se sastajao i koje znam… To je njihovo mišljenje, posebno stavovi koje su iozneli pod zakletvom. Imam svoju istinu i znam ono što znam – rekao je Jermak magazinu Tajm.Jermak, čije se ime na desetine puta ponavlja u svedočenjima u vezi sa opozivom Donalda Trampa, učestvovao je u velikom broju sastanaka koji su u centru pažnje ovog procesa.

Savetnik ukrajinskog predsednika je, takođe, doveo u pitanje valjanost svedočenja američkog ambasadora pri EU Gordona Sodlanda, koji tvrdi da je Jermaku u četiri oka rekao da „američka pomoć neće biti nastavljena“ dok Ukrajina ne objavi početak istrage o dva slučaja u koja su navodno umešani Trampovi politički rivali.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD predstavile su u utorak zvanične optužbe za impičment Donalda Trampa, čime će se ubrzati važno glasanje o tome da li će se opozvati američki republikanski predsednik. Tramp je odgovorio da je počeo „lov na veštice“.

Sodland je svedočio o događajima koji su pratili sastanak ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i potpredsednika SAD Majka Pensa početkom septembra u Varšavi.

– Rekao sam gospodinu Jermaku da verujem da neće doći do nastavka pomoći sve dok Ukrajina ne preduzme neku vrstu akcije o stvarima o kojima smo nedeljama razgovarali – navodi se u svedočenju Gordona Sodlanda.

Dva slučaja o kojima američki ambasador govori su tvrdnje da je Ukrajina pomogla kampanju Hilari Klinton na predsedničkim izborima 2016. godine i rasvetljavanje ulge Hantera Bajdena u ukrajinskom „Burisma holdingu“ u vreme dok je njegov otac bio drugi čovek Bele kuće.

Jermak, pak, ima sasvim drugačije sećanje o tim događajima.

– Gordon i ja nikada nismo ostali nasamo. Dok sam izlazio, naleteli smo jedan na drugog u hodniku kod lifta. I sećam se, a sa mojim pamćenjem je sve u redu, da smo razgovarali kako je sastanak dobro protekao. To je sve o čemu smo pričali – rekao je Jermak.Odgovarajući na tvrdnje ukrajinskog savetnika, Sondlandov advokat je rekao da „ambasador ostaje pri ranijoj izjavi i da neće dalje komentarisati“.

Sodlandove izjave donekle su se menjale kako je vreme prolazilo, piše Tajm, navodeći da je u oktobru rekao da nije znao ništa o uslovljavanju pomoći Ukrajini, ali je mesec dana kasnije obznanio detalje razgovora sa Jermakom.

KOMENTARI3 komentara

 1. Filip says:

  Ma u redu to, nego šta je bajden mlađi radio u Ukrajini?

  • Goran Swe says:

   Odvikavao se od droge za platu od 50.000 usd u neporočnom Kijevu. Promjena sredine će da ti godi, kaže tata.

 2. milorad2 says:

  Da, to je i glavno pitanje trampa, šta su tata i sin radili tamo i zašto su bili plaćeni? A bajden nije bilo ko, on je bio potpredsednik usa tada.Vrlo sumnjivo svakako.Mislim da je ovaj pokušaj opoziva aktuelnog legalnog predesdnika USA još jedan od dvorskih udara u vašingtonu, ali ovoga puta im takva varijanta tihog državnog udara iznutra neće proći,što znači da će doći do pogoršanja unutrašnje situacije u USA.Bajden i ekipa čiji je on frontmen i jedan od lidera neće stati i mislim da će doći do teških političkih a možda i stvarnih sukoba unutar USA.Oni se nalaze u dubokj i teškoj političkoj krizi,jer potezi trampa seku granu mnogih lobija koji su dosada isisavali državnu kasu kao pijavice.Avganistan je samo najteži primer korupcije tu je i kosovo i još mnoge druge "operacije" a svcve je počelo napadom na jugoslaviju, tada je razvijena kompletna šema pljačkanja poreskih obveznika u ime nacionalne sigurnosti i "širenja" demokratije:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *