ПРЕОKРЕТ! СВЕТ ОВО НИЈЕ ОЧЕKИВАО, И ПУТИН ИЗНЕНАЂЕН! Запад покушао на све начине да сломи Русију, кад оно…

PREOKRET! SVET OVO NIJE OČEKIVAO, I PUTIN IZNENAĐEN! Zapad pokušao na sve načine da slomi Rusiju, kad ono…

27 maja 2023

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da zapadne kompanije koje su se povukle iz zemlje nisu očekivale od Rusije takvu preduzimljivost, jer su upražnjena mesta na tržištu brzo zauzele domaće kompanije.

– Naša privreda i biznis, privatni biznis, preduzeća toliko su ojačali da oni prilično lako zauzimaju mesta koja su se upraznila u glavnim granama industrije. Izgleda da niko od nas nije očekivao toliku preduzimljivost. Usled toga je i stanje na tržištu rada bolje nego ikada, kao i rast privrede i rast industrijske proizvodnje – rekao je Putin na sastanku sa članovima ruske organizacije „Poslovna Rusija“.Istovremeno je dodao da i dalje postoje određeni problemi, ali uprkos tome „lanci se uspostavljaju“ i rad je u toku.

– To je čak i za mene iznenađujuće. Ali to je rezultat zrelosti naših ljudi, posebno u preduzetničkoj zajednici, njihovoj inicijativi i talentu – istakao je ruski lider.

Vreme je da ruski biznis povrati svoje pozicije

Putin je takođe konstatovao da je krajem prošlog veka rusko tržište „faktički bilo ustupljeno stranim, uključujući transnacionalne kompanije“, te je poručio da je došlo vreme da ruski biznis povrati svoje pozicije na tržištu.

– Došlo je vreme da se povrate svoje pozicije, a domaće kompanije samouvereno koriste tu mogućnost povećavajući isporuke svoje robe i usluga koje ne zaostaju, nego čak i nadmašuju strane analoge. Međutim, uprkos značaju domaćeg tržišta, ne treba se fokusirati samo na njega jer je to put ka samoizolaciji i gubitku konkurentnosti – istakao je predsednik Rusije.

Tržište budućnosti

Putin je takođe kazao i da ruske firme ne bi trebalo da se fokusiraju isključivo na unutrašnje tržište jer će na taj način izgubiti konkurentnost.

Prema njegovim rečima, Rusija je, ma šta mislili njeni neprijatelji, deo globalne svetske ekonomije u kojoj se trenutno dešava kardinalna transformacija – menja se svetski finansijski sistem, platni promet, a takođe se menjaju i proizvodni i trgovinski lanci.

– Sve više se ističu zemlje Azije, Afrike, Bliskog istoka i Latinske Amerike koje se dinamično razvijaju. Standardi njihove potrošnje rastu, pojavljuje se potražnja za robom, uslugama, tehnologijama. Zbog svojih razmera i ogromnih perspektiva, to je pravo tržište budućnosti na kome ruski biznis može uspešno konkurisati i boriti se za kupce – poručio je ruski lider.

Putin je naglasio da će ruske vlasti pružati podršku na svim nivoima kako bi ruski preduzetnici ulagali sredstva u izgradnju preduzeća i otvaranje radnih mesta.

Dodao je i da je ruska Vlada već preduzela određene korake kako bi formirala instrumente podrške ruskog izvoza za 2024. godinu, a oni bi mogli da se primene i u 2025. godini takođe.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika hrvat'na says:

    Ma znalo se da ce tako biti, moguće da je Putin iznenadjen OPSEGOM i BRZINOM pozitivnih ekonomdskih promena zamene strane robe domaćom i rastom domaćih proizvodjaca.

  2. Milutin says:

    Ono šta treba Rusiji, Kini, Srbiji, Indiji o svim rastućim ekonomijama sveta je samopoštovanje. A to se ogleda u poštovanju domaćeg potrošača. Jer oni zaslužuju najbolje. Kad za sebe budemo pravili najbolje moguće to će onda lako naći put do potrošača van granica zemlje. Samopoštovanje je osnova napretka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *