ПРЕОКРЕТ У ЛИБИЈИ: Генерал Хафтар доживео тежак ударац!

PREOKRET U LIBIJI: General Haftar doživeo težak udarac!

18 maja 2020

Snage Vlade nacionalnog jedinstva istisnule su Libijsku nacionalnu vojsku feldmaršala Halifa Haftara iz strateške aviobaze Vatija, napisao je na tviteru ekspert analitičkog centra „Atlantski savet“ (Atlantic Council) Emadedin Badi.

Prema njegovim rečima, aviobaza „Vatija“ se nalazi jugozapadno od prestonice zemlje. On je saopštio da je operacija izvedena uz pomoć turskih snaga.Predstavnik vladinih snaga Muhamed Kanunu potvrdio je da je baza zauzeta. On je saopštio da je juče bilo izvedeno pet avionaleta na bazu. Tom prilikom je bila uništena vojna tehnika i municija protivnika, dok je bilo ubijeno ili ranjeno sedam osoba.

Ova baza je imala veliki strateški značaj za Haftara. Ona je korišćena u Haftarovoj operaciji za zauzimanje Tripolija. Neki eksperti smatraju da njenim gubitkom Haftar može da se pozdravi sa svojim snovima o preuzimanju kontrole nad zapadnom Libijom.

Poslednji Sporazum o prekidu vatre između Vlade nacionalnog jedinsta i Libijske nacionalne armije postignut je 19. januara, na konferenciji u Berlinu, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Međutim, ovo primirje nikad nije zaživelo.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad2 says:

    previše je oklevao sa napadom na tripoli,a kada je i napao presporo je napao.Medjutim sada će da se vidi da li je on dobar feldmaršal ili ima čvarke samo kao ukras.Ako je pametan može da namami protivnika u klopku i da sam na njegovom mestu ja bih odglumio slom napada, pustio ih da se raduju i krenu u kontranapad:)Dopalo mi se kod ovog havtara što nije lik koji srlja, očigledno je promišljen u planovima operacija i pazi na gubitke.To može da znači DVE stvari: ili je vrlo kratak sa silom ili je dobar taktičar.Vreme je da se pokaže da li je i dobar strateg. Sada će se videti koliko stvarno operacionih kapaciteta on ima na raspolaganju, vrlo uskoro se može očekivati žestok i brz okršaj na tom terenu.Posle toga ili tripoli pada ili će se havtar povući.Videćemo šta se iza ovih poteza na tom bojištu u zadnje vreme krije, uskoro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *