ПРЕОКРЕТ У СЛУЧАЈУ ТАТОН: Појавио се нови сведок!

PREOKRET U SLUČAJU TATON: Pojavio se novi svedok!

31 oktobra 2016

bris-taton-slucaj-34t

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je danas odluku Višeg suda koji je odbio zahtev branilaca dvojice osuđenih za ponavljanje krivičnog postupka u slučaju ubistva francuskog navijača Brisa Tatona 2009. u Beogradu i naložio mu da ponovo ispita novopredloženog svedoka, S.Č, a potom odluči o zahtevu.

Iskaz pomenutog svedoka Slobodana Čenića, koji nije saslušavan tokom suđenja, prema stavu Apelacionog suda, sugeriše drugačije činjenično stanje celog događaja i učešća pojedinih okrivljenih u njemu, pa zato i nalaže prvostepenom sudu da sa posebnom pažnjom još jednom ceni njegov iskaz i da ima umu pravno načelo – in dubio pro reo (u slučaju sumnje treba presuditi u korist okrivljenog).

Čenić ne živi u Srbiji, već je na privremenom radu u Švedskoj, a prošle godine se javio listu Informer i dao intervju povodom slučaja Taton, tvrdeći da francuza niko nije gurnuo u smrt, već da je on bežeći od tuče sam pao u prolaz (visine oko četiri metra) kod javne garaže na Obilićevom vencu, u centru Beograda.

Slobodan Čenić (33), Srbin na privremenom radu u švedskom gradu Geteborgu, potvrdio je pred Višim sudom u Beogradu da je francuski navijač Bris Taton (28) nastradao nesrećnim slučajem i da nije ubijen 17. septembra 2009. godine u Beogradu! On je kazao i da je to, pored njega, videlo bar još 50 ljudi, ali da su svi iz straha ćutali o tome!

– Prezirem huliganstvo svake vrste, ali istina može da bude samo jedna i kad-tad mora isplivati na videlo. Nisam ja jedini koji je video šta se zapravo desilo. Bilo je nas bar 50. Međutim, svi smo posle toga nestali i zaćutali iz straha jer nas je na to prisilila tadašnja politička klima. Priznajem, krivi smo što smo ćutali – ističe Čenić i dodaje:

– O tome šta sam video ispričao sam samo svojim najbližima, rodbini i kumovima. Moj otac, bivši policajac, prvi me je savetovao da je pametnije da ćutim i ne „istrčavam se“, pošto su tadašnji predsednik Boris Tadić i ostali predstavnici bivšeg režima odmah posle incidenta imali imena „ubica“, pre ikakvog procesa.

Iako je prošlo već skoro sedam godina, Slobodan je skupio hrabrost da bude konačno slobodan i progovori istinu pred nadležnim organima, jer mu savest više ne dozvoljava da ćuti. Letos je prvi put predao overenu izjavu u Viši sud, koji ga je sada i neposredno saslušao.

– Moram da ispričam istinu zbog sebe, pokojnog Brisa i njegovih roditelja, kao i onih nepravedno osuđenih koji su žrtvovani zbog naše nacionalne servilnosti pred Zapadom. Nije mi namera da ikoga branim, ali me slika povređenog Tatona i dan-danas proganja i zato smatram da je to moja moralna obaveza.

“Video sam 2009. kako Bris Taton sam pada preko žardinjere bežeći od ‘grobara’. Niko ga nije bacio, a ponovio sam to sad i u Višem sudu. To je videlo bar još 50 ljudi,“ kaže Slobodan Čenić

 

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *