PREPIRKA SLOVENCA ŽIŽEKA I ČOMSKOG: Žižek je primer praznog intelektualnog poziranja evropskih salonskih filozofa

PREPIRKA SLOVENCA ŽIŽEKA I ČOMSKOG: Žižek je primer praznog intelektualnog poziranja evropskih salonskih filozofa

24 jula 2013

Zizek ComskiInterkontinentalni okršaj dvojice trenutno najpoznatijih svetskih intelektualaca levice, američkog teoretičara politike Noama Čomskog i slovenačkog postmodernističkog filozofa Slavoja Žižeka nastavio se ovih dana.

Naime, Čomski je pokrenuo debatu opaskom kako Žižeka smatra „najekstremnijim primerom“ praznog intelektualnog „poziranja“ evropskih salonskih filozofa, na što mu je Žižek prošle nedelje odgovorio da ne poznaje nikog „ko je empirijski bio više u krivu“ od Čomskog.

Rukavica je bačena, i Čomski u obliku otvorenog pisma odgovara da Žižek u njegovom radu nije pronašao „doslovno ništa“ što bi bilo empirijski krivo. „To nije nikakvo iznenađenje. Ko god tvrdi da je pronašao empirijske greške, i da je minimalno ozbiljan, u najmanju će ruku pružiti nekoliko čestica dokaza – neke citate, reference, barem nešto. No, ovde nema ništa – što me, nažalost, takođe uopšte ne iznenađuje jer sam se već susretao s Žižekovim konceptom empirijske činjenice i racionalnog argumenta“, ironično ističe Čomski.

U nastavku Čomski navodi slučaj kada mu je Žižek pripisivao rasistički komentar na račun Obame, te kako je Žižek, nakon što se jedan američki novinar zainteresovao za tu temu, rekao da je to pročitao u slovenačkom magazinu. „Sjajan izvor, ukoliko uopšte postoji“, komentariše jetko Čomski i nastavlja da je Žižek čak na tu temu rekao slovenačkom novinaru Igoru Vidmaru kako je o tome telefonski razgovarao sa Čomski, te kako su se složili. „Naravno, čista fantazija“, ošto je to prokomentarisao u svom otvorenom pismu Čomski koji optužuje Žižeka da svoje komentare bazira na osnovi nečega što je „čuo od nekog ko je razgovarao sa mnom“.

Ponajveći deo svog otvorenog pisma Čomski je posvetio odgovoru na Žižekovu strelicu da je Čomski svojevremeno branio Crvene Kmere. Činjenice su Žižeku dosadne, piše Čomski i pojašnjava da se radilo o naučnim radovima u kojima je proučavao pojmove dostojnih i nedostojnih žrtava, te je smatrao da su žrtve Crvenih Kmera u Kambodži bile dostojne žrtve jer su za njihovu sudbinu bili odgovorni neprijatelji, dok su žrtve u Istočnom Timoru bile „nedostojne žrtve“, jer su za njihovu sudbinu bile odgovorne američke vlasti koje su podržale indonezijsku invaziju. Čomski naglašava da je svoje zaključke u tom radu donosio na temelju podataka iz najrelevantnijih izvora, te da su njegov rad prije objavljivanja pregledali vodeći kambodžanski naučnici.

„Kao što čitalac lako može utvrditi, Žižek ne pruža ni najmanji dokaz za potporu svojim optužbama, već jednostavno ponavlja ono što je najverovatnije čuo – ili možda pročitao u slovenačkim novinama. Ne manje zanimljiv je Žižekov šok da smo koristili podatke koji su bili dostupni. On ‘potpuno odbacuje’ takav postupak. nema potrebe komentarisati takvu opasku koja iracionalnom daje loš glas“, oštar je Čomski koji svoj odgovor na Žižekove komentare zaključuje pitanjem zašto se takvi istupi shvataju ozbiljno.

(Frontal.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *