PREPUCAVANJE: Rusi predlažu da se raspusti NATO, Amerikanci porede Putina sa Hitlerom

PREPUCAVANJE: Rusi predlažu da se raspusti NATO, Amerikanci porede Putina sa Hitlerom

24 marta 2014

russian_military006_16x9Zapad i njegovi štićenici u Kijevu proteklih dana više puta su predlagali da Krim bude proglašen za demilitarizovanu zonu. Zamenik američkog državnog sekretara za politička pitanja, Vendi Šerman, čak je tu ideju proglasio za inicijativu koja „mnogo obećava”.

Predsednik spoljnopolitičkog komiteta Državne Dume, Aleksej Puškov, na sve to odreagovao je ovako:

„Ideja demilitarizacije Krima je – mrtvorođena ideja. Demilitarizacija Krima nije u nadležnosti ni Ukrajine, ni SAD. Uostalom, zar ne bi bilo bolje da se razmotri ideja – samoraspuštanja NATO?”

VIŠE OBLASTI KRIMA OSTALO BEZ STRUJE

Više oblasti Krima ostalo je danas bez struje, posle čega je prvi potpredsednik vlade Krima Rustam Temirgalijev izjavio da je Ukrajina za 50 odsto smanjila snabdevanje tog poluostrva električnom energijom. Struja je nestala i u glavnom gradu Simferopolju, centralna Ulica Karla Marksa je u potpunom mraku, a ljudi koriste baterije i ekrane mobilnih telefona da bi osvetleli put, prenela je agencija AFP.

Pre izjave Temirgalijeva, koju je prenela agencija Itar – tass, na Tviteru se oglasio premijer Krima Sergej Aksjonov, koji je potvrdio da ima problema sa električnom energijom, ali da „uzroci nestanka struje nisu poznati“.

AFP dodaje da se poluostrvo Krim snabdeva strujom i vodom iz Ukrajine.

MEKKEJN: PUTIN SE PONAŠA KAO HITLER

Američki senator i specijalista za spoljnu politiku, republikanac Džon MekKejn, rekao je u emisiji BBC da se Putinove akcije u Ukrajini identične onima koje je Adolf Hitler sprovodio u Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka.

On je objasnio da Putin kalkuliše koliko može da ide isto kao što je Adolf Hitler kalkulisao tridesetih godina.

LUKAŠENKO: KRIM JE DE FAKTO U RUSIJI

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je posle referenduma održanog na Krimu ova oblast de fakto u Rusiji. On je takođe upozorio i na kratkovidost izjava sadašnjih vlasti u Kijevu o mogućem povlačenju Ukrajine iz ZND.

– Mislim da oni koji utiču na ukrajinsku politiku ne bi trebali da preduzimaju olako ovakve korake, zašto bi zalupili vrata – kazao je Lukašenko.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *