PREPUCAVANJE RUSIJE I AMERIKE – Druže Obama, cmizdrenje ne pomaže

PREPUCAVANJE RUSIJE I AMERIKE – Druže Obama, cmizdrenje ne pomaže

6 aprila 2014

Sad-Obama1Zvaničnici Vašingtona i Moskve koriste svaku priliku da međusobno upute otrovne strelice i sitne provokacije.

Ono što su mediji nazivali ratom sankcijama, a bilo je vezano za međusobna kažnjavanja Vašingtona i Moskve zbog ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva, prešlo je u fazu rata uvredljivim komentarima.

Ruski zvaničnici poručuju Amerikancima da gledaju komični program na televiziji umesto što se brinu oko Krima, dok Barak Obama, predsednik SAD, Rusiju provokativno naziva „regionalnom silom“.

Đulijani: Putin, to je vođa

Zanimljivo je da se među američkim neokonzervativcima, pored redovne kritike Obamine administracije, provlači divljenje prema Putinu.

„On donese odluku i sprovede je u delo brzo. A onda svi reaguju. To se zove vođa. Predsednik Barak Obama mora prvo da razmisli. Mora onda o tome da ponovo promisli. Mora da priča sa još ljudi o tome“, kazao je za „Foks njuz“ Rudolf Đulijani, bivši republikanski gradonačelnik Njujorka.

Mekejn: Kleptokratija

Džon Mekejn, republikanski senator iz Arizone, bio je na domaćem terenu mnogo rečitiji.

– Rusija je benzinska pumpa maskirana u državu. To je kleptokratija, to je korupcija – besneo je Mekejn.

Obama: Rusija regionalna sila

Obama u obraćanju međunarodnom skupu o nuklearnoj bezbednosti u Holandiji, gde je bio Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, nije bio previše vickast, ali je dovoljno bilo da odapne otrovnu strelu i Ruse nazove regionalnom silom.

Ušakov: Sankcije su dosadne

Savetnik u Kremlju Vladislav Suekov nazvao je američke sankcije protiv Putina „političkim Oskarom“, a sličan komentar dao je i Jurij Ušakov, Putinov savetnik za spoljnu politiku.

– Ove sankcije su već postale dosadne, zaista izazivaju ironiju, pa čak i sarkazam – tvrdi Ušakov.

Rogozin: Druže Obama!

Odmah nakon sankcija koje je Bela kuća uvela vodećim ruskim zvaničnicima oko predsednika Vladimira Putina blokirajući njihove bankarske račune pod nadležnošću SAD, oglasio se na Tviteru vicepremijer Dmitrij Rogozin.

– Druže „BarackObama, a šta da rade oni koji u inostranstvu nemaju niti račune ni imovinu. Ili nisi o tome mislio? Mislim da je neki šaljivdžija spremio nacrt ovog ukaza za predsednika SAD – oglasio se u dva tvita Rogozin, koji ima ukupno 210.000 pratilaca, da bi kasnije tu objavio sliku iz ruskog tenka uz komentar „naši tenkovi su prostrani i pogodni za meditaciju“.

Rjapkov: Cmizdrenje ne pomaže

Sergej Rjapkov, zamenik šefa ruske diplomatije, postavio je retoričko pitanje novinaru agencije Interfaks o tome šta treba savetovati američkim diplomatama i onda sam sebi sarkastično odgovorio.

– Provodite više vremena na otvorenom, vežbajte jogu, držite se raznovrsne ishrane, pogledajte možda neke skečeve na televiziji – rekao je Rjapkov, i dodatno poručio Amerikancima da „bes, cmizdrenje i histerija neće pomoći“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *