ПРЕСЕДАН У МЕЂУНАРОДНОЈ ПОЛИТИЦИ – СКАНДАЛ: Американци доносе шокантну одлуку!

PRESEDAN U MEĐUNARODNOJ POLITICI – SKANDAL: Amerikanci donose šokantnu odluku!

7 aprila 2019

Američki zvaničnici, doduše neimenovani, najavljuju da će SAD elitnu iransku Revolucionarnu gardu proglasiti terorističkom organizacijom. Reč je o nastavku američko-izraelskog rata protiv Irana drugim sredstvima, a povod ovog gotovo paničnog poteza je podela Sirije, ocenjuje za Sputnjik politikolog Aleksandar Pavić.

Ako se odluka o kojoj se sve glasnije spekuliše zaista i realizuje, biće to prvi put da Vašington zvanično vojsku neke suverene države naziva terorističkom grupom.Zapadne agencije podsećaju da je ’bučni jastreb‘, državni sekretar SAD Majk Pompeo, kada je u pitanju odnos prema Iranu zagovarao promenu američke politike, to jest tvrđi stav koji je administracija predsednika Donalda Trampa i zauzela prema Teheranu.

Pavić kaže da je ova najava prirodan sled događaja kada je reč o američkoj politici prema Iranu u poslednjih 20 godina. Svima je jasno da Ameriku ne zanima istina, sve je deo geopolitičke igre protiv Irana, ističe naš sagovornik:

„Ovo je novo oruđe koje će se koristiti protiv Irana. Sada je Amerika čvrsto rešena da suzbije tu zemlju kao glavnog strateškog protivnika na Bliskom istoku i kao glavnog protivnika Izraela i Saudijske Arabije na tom području. Naravno, i kao sve važnijeg saveznika Rusije i Kine na Bliskom istoku. Sve se to može sažeti u najavljenu odluku da se zvanična vojska tretira kao teroristička organizacija. To je u stvari deo finansijskog, propagandnog i hibridnog rata Amerike protiv Irana“.

On objašnjava da uznemireni Amerikanci upravo sada vuku ovaj potez zbog ishoda rata u Siriji. Iranska revolucionarna garda tu igra ključnu ulogu, pogotovo što se sada donekle nazire i posleratni poredak, koji će biti jako negativan za SAD, kaže naš sagovornik.

„Pogotovo u svetlu najave da će Iran prvi put da izbije na Mediteran, tako što će dobiti deo komercijalne luke u Latakiji, što je više nego crveni alarm i za Amerikance i za Izraelce. Formiranje tog takozvanog šiitskog kopnenog mosta, koji treba da spaja Iran, preko Iraka i šiitskih područja, Sirije, sve do Mediterana, noćna je mora za Izrael, za Amerikance, ali i za Saudijce. Uz to, postoji i novi savez između Irana, Katara i Turske, koji takođe ugrožava njihove interese“, kaže Aleksandar Pavić.

Dodaje da će ova odluka, ako bude usvojena, biti korišćena za razne radikalizacije američke politike prema Iranu, jer su Amerikanci, a pogotovo Izraelci, spremni da urade bukvalno sve da se situacija u Siriji ne smiri. „Ne zaboravite da američka vojska na terenu sve vreme daje podršku ostacima DAEŠ-a i ogranka Al Kaide da opstanu na sirijskom tlu, nije im u interesu da se rat završi“, ističe Pavić.

„Ako se završe i velike bitke, u Siriji uvek postoje žarišta koja su preostala. Nema sumnje da je Iran tu u mnogo boljoj poziciji nego pre ovog rata, koji, uzgred rečeno, Teheran nije započeo, započeli su ga Amerikanci, a Turci, Katar i Saudijska Arabija su ti koji su hteli da rasparčaju Siriju. To im nije uspelo do kraja, ali su je destabilizovali. Iran jeste iskoristio priliku tako što je pomogao Siriji da opstane, zato je dobio uporište u njoj i na Mediteranu“, ističe sagovornik Sputnjika.

Proglašenje Revolucionarne garde terorističkom organizacijom, ako odluka bude objavljena, stići će uoči prve godišnjice Trampovog povlačenja SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, potpisanog 2015. godine, i povratka sankcija koje su osakatile iransku privredu.

U tom slučaju iz Islamske Republike Iran stići će recipročna mera — staviće američku vojsku na listu terorista, odmah iza DAEŠ-a, objavio je predsedavajući Komiteta za nacionalnu bezbednost iranskog parlamenta Hešmatolah Falahatpišeh.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Zoran says:

  Pa i za su OVK teroristi.Svako ima pravo d atretira koga hoc ekako hoce.

 2. milorad2 says:

  hm elitna iranska borbena armijska grupa,ogranak legitimne, regularne, iranske rmije ne može da se poredi sa OVK.To je isto kao kada bi mi vazduhopolovstvo USA (USAF) proglasili TERORITIČKOM ORGANIZACIJOM MA ONI ZAIST TO I JESU KAOP I CELA AMERIČKA ARMIJA, JER ARMIJA TERORISTIČKE DRŽAVE JE I SAMA TERORISTIČKA ALI NIJE TEK TAKO MOGUĆE TO PROGLASITI U MEDJUNARODNIM ODNOSIMA I TO PREDSTVALJA DIREKTNU I MOMENTALNU OBJAVU RATA U NAČELU,.,AMERIKANCI UPRAVO TIME OBJAVLJUJU JAVNO RAT IRANU.REVOLUCINARNA GARDA PATROLIRA MOREM U ORMUZU I TO ZNAČI DA ĆE USA PUCATI NA NJIH JER SU TO TERORISTI A NE REGULARNA GRANIČNA SLUŽBA IRANA:)TO JE RAT BRE.

 3. samostalan says:

  Izraelska drzava, terorista broj jedan.

 4. Nikola says:

  united states of chemerica - Odmetnuta država, sponzor svog terorizma u svetu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *