ПРЕСЕДАН: Велики пријатељ Срба добио НОБЕЛОВУ НАГРАДУ

ПРЕСЕДАН: Велики пријатељ Срба добио НОБЕЛОВУ НАГРАДУ

10 октобра 2019

Добитници Нобелове награде за књижевност су Олга Токачук (2018) и Петер Хандке (2019) управо је објавила Шведска академија. Након што је прошлогодишње проглашење било одгођено због скандала са сексуалним злостављањем, ове године су објављена два добитника.

Прошле године није била додељена Нобелова награда за књижевност због скандала који је довео до оставки чланова комитета, повезаних са оптужбама за ванбрачне сексуалне односе и цурењем информација.Скандал је избио када је 18 жена јавно оптужило познатог фотографа Жана-Kлода Арноа за сексуално непримерено понашање у новембру прошле године.

Арно, рођен у Француској, ожењен је чланицом Шведске академије и песникињом Kатарином Фростен, која је затим поднела оставку у Академији, заједно са још пет других чланова.

Током истраге о случају сексуално непримереног понашања, које се повезује с Арноом, појавиле су се и тврдње да су идентитети ранијих добитника награде унапред откривени.

Овај догађај је изазвао кризу у организацији, односно до сукоба интереса и „цурења“ информација, тачније у јавности су се појавила имена добитника Нобелове награде.

Све је то резултирало „смањеним поверењем у Академију“.

Након прошлогодишњег скандала Шведска академија покушава вратити углед, а то је иначе био први пут да додела Нобелове награде за књижевност буде прескочена још од 1943. године.

– Репутација нам је веома важна. Важно је избећи понављање такве ситуације, једноставно не смемо дозволити да се такво нешто понови – изјавио је раније Ларс Хеикенстен, извршни директор Нобелове Фондације.

Међу претходним победницима су Боб Дилан (2016), Алис Манро (2013), Орхан Памук (2006), Тони Морисон (2003) и Габријел Гарсија Маркес (1982).

Победници су добили по девет милиона шведских круна, медаљу и диплому.

KOMENTARI5 коментара

 1. Za Srbiju says:

  Jednom je Handke izjavio da ne bi voleo da bude u takvom društvu, Obame i sličnih. Kako će da reaguje na ovo?

 2. Cp6a says:

  Ето, да би повратили углед, изабрали су Хандкеа. Иначе би неку битангу. Било како било, честитка овом великом праведнику.

 3. Beluga says:

  Vadi im prosek... onom ostalom škartu!

 4. bombona says:

  U moru loših vesti najzad i jedna dobra! Svaka čast g. Handke!

 5. Mi says:

  Петер, честитка! Жив и здрав нам био!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u