PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR SE POHVALIO: Pomagao sam opoziciji u rušenju Slobodana Miloševića

PRESTOLONASLEDNIK ALEKSANDAR SE POHVALIO: Pomagao sam opoziciji u rušenju Slobodana Miloševića

13 februara 2014

alekPrestolonaslednik Srbije Aleksandar II Karađorđević dao je intervju za zagrebački Jutarnji list na dvanaest strana, a takvu pažnju hrvatskoj javnosti i medijima retko ko dobije. S druge strane, sličan tekst s legitimnim naslednikom trona Srbije u njegovoj zemlji nikada nije objavljen!

Starešina porodice Karađorđević otvoreno priča o detinjstvu, ljubavima, porodici, raspadu Jugoslavije i nemogućnosti da se u nju vrati, kao i o boravku Tita u njegovom domu u vreme dok je na vlasti u zemlji bila KPJ.

U dvorski kompleks prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević uselio se 17. jula 2001. i to je od tada njegova službena rezidencija. Nakon 1945. koristio ga je Josip Broz Tito, a kasnije je služio kao rezidencija svetskim državnicima kad bi posetili Beograd.

Aleksandar II otvoreno je pričao kako je preživljavao i od čega je živeo dok je bio u izgnanstvu.

– Bavio sam se oglašavanjem. Moje su firme imale sedišta u Londonu, Rio de Žaneiru i Njujorku. Kasnije sam se okrenuo osiguranju, pa bankarstvu i transportu – kaže on.

U tim godinama sastajao se s mnogim uspešnim biznismenima, glumcima, umetnicima, osobama iz javnog života, ali i s važnim političarima.

– Ako me pitate za važne ljude koje poznajem, lični utisak na mene ostavila je kraljica Elizabeta, od nje se ima šta naučiti. Pa španski kraj Karlos, koji sad prolazi kroz teško razdoblje svoga života. Lično me impresionirao Nelson Mandela i naravno, Ronald Regan, ali i Margaret Tačer. Nakon raspada Sovjetskog saveza, Reganu, s kojim sam se susretao, čestitao sam jer je to označilo kraj “carstva zla”, kako je on nazivao SSSR. Ali moje posebne simpatije idu prema Mahatmi Gandiju, velikom političaru i još većem čoveku – priča prestolonaslednik Aleksandar.

On u ovom intervjuu ističe da je uvek pomagao srpskoj opoziciji u rušenju Miloševića, kao i da je u Budimpešti 1999. organizovao skup antimiloševićevske koalicije. Kako kaže, koristio je svoja brojna inostrana poznanstva, lobirao i pripremio još dva velika skupa na kojima su dogovarane akcije za uklanjanje s vlasti Slobodana Miloševića. Oba su održana 2000. godine: jedan u Banja Luci, drugi u Atini.


Za svoja tri sina princ Aleksandar kaže da im je glavni zadatak kako da sami zarađuju za život jer “ne valja kada se sve dobija na srebrnoj tacni”.

– Najstariji sin Petar radi kao grafički dizajner, Filip je u bankarstvu, a Aleksandar u internetskom biznisu. Petar i Filip su u Velikoj Britaniji, a Aleksandar u Španiji – objašnjava on.

Aleksandar II priseća se i dešavanja 1980, kad je umro doživotni predsednik SFRJ koji je njemu i njegovoj porodici oduzeo državljanstvo i imovinu.

– Kad je Tito umro u maju nalazio sam se u Vašingtonu i napisao sam otvoreno pismo za “New York Times”. Rekao sam kako znam da nema nade da se uskoro vratim u zemlju, zbog čega sam bio vrlo tužan. Otac mi je umro deset godina pre toga u Denveru, ubili su ga nostalgija i alkohol. Dakle, i kad je Tito otišao 1980. nisam se nadao da je blizu dan kad će se moja porodica moći vratiti u Jugoslaviju – priča Karađorđević.

Prestolonaslednik Srbije Aleksandar II otkriva da u Dvoru postoji tzv. “soba šaputanja” u kojoj je kralj Aleksandar I vodio najpoverljivije razgovore.

– Bio je silno nepoverljiv, pa je tražio da se u jedan od zidova te malene sobe ugradi fontana kako bi žuborenje vode stvorilo zvučnu zavesu i onemogućavalo da iko čuje ono o čemu kralj razgovara. Tik do te sobe sala je s bilijarom, te omanja prostorija sa šahovskom garniturom. Tu je i prvi privatni bioskop na Balkanu, u kojem je Tito, kad Nešto kasnije, kada nas prestolonasljednik svake večeri gledao svoje omiljene vesterne – kaže on.

KOMENTARI2 komentara

  1. Nikola says:

    A od kojih para si otvorio firmu u Londonu??? I cestitao si Reganu kazes!!I svesrdno si radio na padu Milosevica? A taticu ubio alkohol. Eto djeca raduckaju.. A Srpski,jesi li naucio,nesreco ljigava?? Samo te slusam i ne mogu da vjerujem,iskopat ce tebe Billy,ja ti kazem.

  2. nina says:

    Prestolonaslednik, ma nije valjda......!?! I njih i one sto su im dozvolili da se okace o grbacu naroda treba proterati iz zemlje. Krvopije i paraziti - to je sve sto se o Karadjordjevicima moze reci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *