Прети нам нестанак ћирилице

Preti nam nestanak ćirilice

26 februara 2017

kul-informisanja-Vukosavlje_620x0

ĆIRILICA je ugrožena, ali nije reč ni o kakvoj teoriji zavere. Jednostavno latinica, takođe srpsko pismo, je u široj upotrebi, zbog interneta i globalnih komunikacija. Vreme u kome živimo utiče na to da se ćirilica na neki način potiskuje – rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u niškoj Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”, prilikom predstavljanja akcije “Negujmo srpski jezik”.

On je dodao da je cilj ove akcije, koja je započeta u Beogradu, a onda dobila i republički karakter, poboljšavanje kulture govora, kulture izražavanja i opšte pismenosti:

– Sada sam video da je situacija u Nišu ista kao i u Beogradu i u drugim gradovima. Veliki broj natpisa na kafeterijama, restoranima, lokalima, privrednim subjektima je na latinici. To je sasvim u redu, ali ako tako budemo postupali ubuduće, preti nam da ćemo se probuditi jednog jutra za 20 godina i shvatiti da se ćirilica više ne koristi. Bila bi to kulturna tragedija bez presedana.

Ministar se osvrnuo i na problem sa nedostatkom sredstava koji je čest izgovor lokalnim samoupravama da ne ulažu u kulturu.

– Lokalne samouprave uvek tvrde da nemaju para za kulturu, ali ja smatram da to nije tačno i da uvek ima prostora da se odvoji za kulturu. Dugo se priča o tome da grad Niš treba da ima svoju koncertnu dvoranu i to jeste nužno, ali konačno moramo da krenemo od projekta za idejno rešenje. Grad mora da odredi parcelu gde će ona biti, pa da se uradi projekat i nakon toga da vidimo gde ćemo naći novac, a naći ćemo sigurno – kaže Vukosavljević.

Ovom prilikom Vukosavljević je istakao i važnost Strategije kulturnog razvoja, za koju smatra da je najvažniji zadatak Ministarstva kulture. Ministar je rekao da je nacrt Strategije gotov i da će uskoro uslediti javna rasprava u više gradova u Srbiji, gde će biti predstavljena koncepcija kao i ovaj strateški dokument koji Srbija do sada nije imala.

– Bez dobre strategije kulturnog razvoja mi ne znamo šta finansiramo, šta štitimo, i vlada konfuzija – zaključio je Vukosavljević.


NARODNI MUZEJ DOGODINE

– DEO kulturne strategije je i lista propisa koje treba promeniti ili usvojiti. Kapitalne investicije – šta država treba da uradi u narednih 10 godina – završetak obnove Hilandara, tu su završetak rekonstrukcije oba muzeja u Beogradu, renoviranje nekoliko pozorišta, izgradnja nekoliko koncertnih hala – izjavio je Vukosavljević za RTS, uz napomenu da će Narodni muzej sigurno biti otvoren u prvoj polovini sledeće godine.

KOMENTARI4 komentara

 1. ilija krneta says:

  nema srba nema cirilice sve oslo u hrvatsku kod hrvata sve je prodano srpsko i ubijeno

 2. ilija krneta says:

  dok se pise posiljka iz beograda latinici za evropu i zapd srbi su pljunili na cirilicu i svoje pismo

 3. goran says:

  Grobar srpskog jezika I cirilice je SANU, masonska kuca koja srpski jezik proglasava srpkohrvatskim.

 4. Kulak says:

  Sličimo Turcima.Oni su ukinuli vlastito pismo i uveli latinicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *