PRETI NAM SNEŽNO NEVREME: Meteorolozi upozoravaju da zahlađenje najavljuje dolazak ledenog talasa!

PRETI NAM SNEŽNO NEVREME: Meteorolozi upozoravaju da zahlađenje najavljuje dolazak ledenog talasa!

27 decembra 2014

Zlatibor-sneg05_620x0Meteorološke službe u regionu upozoravaju da će u dane vikenda snežno nevreme zahvatiti celo područje. Vozačima se preporučuje da na put ne kreću bez preke potrebe.

U Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji meteorološke službe upozoravaju da je zahlađenje tek uvod u snežno nevreme koje će u toku vikenda i poslednjih dana ove godine zahvatiti celo područje.

Vozači se podsećaju na obavezu da imaju zimsku opremu i upozoravaju se da na put ne kreću bez preke potrebe.

U Crnoj Gori, javlja portal CDM, sneg već pada u okolini Cetinja, pa je na putevima obavezna zimska oprema, a zbog snega je otežan saobraćaj na putnom pravcu Podgorica–Cetinje.

Direkcija za saobraćaj i „Crnagoraput“ već su uputili kamione i utovarivače kako bi na vreme čistili sneg i puteve održavali prohodnim, a u pripravnosti je i avio-helikopterska jedinica MUP-a, javljaju crnogorski mediji.

Mediji u BiH javljaju da sneg neprekidno pada na planinama, pa se već za ovaj vikend očekuju smučari, jer će snežni pokrivač biti od 20 do 30 centimetara.

Osetno je hladnije, javljaju hrvatski mediji, prenoseći upozorenje prognostičara da je ovo tek uvod u ono što sledi, posebno u noći između subote i nedelje, kada se u nekim delovima Hrvatske očekuje i pola metra snega.

Područje Srbije će snežne padavine zahvatiti u toku noći između nedelje i ponedeljka.

Očekuje se stvaranje snežnog pokrivača visine od 10 do 30 centimetara, lokalno i više, a usled jakog vetra i pojava snežnih nanosa.

Upozorava se da je u nedelju 28. decembra u istočnoj Srbiji i Podunavlju moguća ledena kiša.

U upozorenju je najavljeno da će od ponedeljka 29. decembra do subote 3. januara biti veoma hladno, ujutro sa umerenim i jakim mrazem, a danju temperatura niža od nula stepeni, odnosno da će biti ledeni dani.

Sneg padao na Zlatiboru, u Sjenici i na Kopaoniku

Sneg umerenog intenziteta trenutno pada na Zlatiboru, a slab sneg veje u Sjenici i na Kopaoniku, dok u Smederevskoj Palanci i Požegi pada susnežica.

Slaba kiša trenutno pada u Loznici, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Beogradu, Kragujevcu, Velikom Gradištu, Kraljevu, Kuršumliji, Kruševcu i Ćupriji, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Sneg je na Crnom Vrhu visok šest centimetara.

Najhladnije je na Kopaoniku, gde su u sedam časova izmerena minus četiri stepena i na Crnom Vrhu, gde je temperatura vazduha iznosila minus tri stepena.

Na Zlatiboru su izmerena minus dva, a u Sjenici i Dimitrovgradu minus jedan stepen.

Najtoplije je u Negotinu, gde je izmereno šest i Somboru, gde je temperatura vazduha iznosila pet stepeni.

Na Paliću, u Novom Sadu, Zrenjaninu, Banatskom Karlovcu i Nišu izmerena su četiri, a u Kikindi, Velikom Gradištu, Kuršumliji, Kruševcu, Ćupriji i Leskovcu tri stepena.

U Loznici, Sremskoj Mitrovici, Beogradu, Kragujevcu i Kraljevu izmerena su dva, Valjevu, Smederevskoj Palanci i Požegi jedan, a u Zaječaru i Vranju nula stepeni.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *