Претња Европи!

Претња Европи!

20 јула 2015

svet (2)_620x0ИАКО сви у БиХ, па и у Европи и шире, знају већ годинама да је село Ошве надомак Маглаја у БиХ, једно од најјачих упоришта вехабија, праве акције безбедњака нема. У селу се често чују пуцњи, тврде очевици. А одавде у рат у Сирију отишло 12 џихадиста.

Ипак државне безбедносне агенције БиХ никада нису предузеле конкретне акције и затворили село и похапсили вехабије.

– То је због Бошњачке политике из Сарајева, на челу са СДА, која је и довела муџахедине у рат у БиХ и касније направила вехабијски покрет у БиХ – тврди за „Новости“ Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма. – Последњи који су указали на Ошве и вехабијско упориште су Британци. И они траже акцију од БиХ како би се разбило гнездо сада већ Исламске Државе у БиХ, али одговора од безбедњака нема – истиче Галијашевић.

Он даље каже да Ошве и вехабије у целој БиХ представљају сада већ опасност за целу Европу, јер се вехабије из БиХ појављују на свим ратиштима широм света, а поготово тамо где је Исламска Дражава.

– Очигледно наредба о акцији мора да дође „споља“ јер чекати домаће безбедњаке да нешто предузму по питању борбе са вехабијама је узалудно надање – истиче Галијашевић.

Пема страним обавештајним подацима, у периоду од 2013. до 2014. чак 156 мушкараца и 36 жена из Босне и Херцеговине отишло је у Сирију, а прошлог јануара, према званичним подацима, у земљу се вратило 48 мушкараца.

ПОД ПРИСМОТРОМ

Кристина Јозић из СИПА рекла је да повратак појединаца који учествују у конфликту у Сирији, на страни Исламске државе, „без сумње представља безбедносни изазов и претњу, чији је опсег тешко утврдити“.

– СИПА непрекидно проверава све оптужбе које се могу довести у везу са терористичким активностима, било да је реч о финансирању, регрутовању или другим активностима везаним за тероризам – казала је Јозићева и додала да је село под присмотром након полицијске рације у мају.

(Вечерње новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u