Претња Европи!

Pretnja Evropi!

20 jula 2015

svet (2)_620x0IAKO svi u BiH, pa i u Evropi i šire, znaju već godinama da je selo Ošve nadomak Maglaja u BiH, jedno od najjačih uporišta vehabija, prave akcije bezbednjaka nema. U selu se često čuju pucnji, tvrde očevici. A odavde u rat u Siriju otišlo 12 džihadista.

Ipak državne bezbednosne agencije BiH nikada nisu preduzele konkretne akcije i zatvorili selo i pohapsili vehabije.

– To je zbog Bošnjačke politike iz Sarajeva, na čelu sa SDA, koja je i dovela mudžahedine u rat u BiH i kasnije napravila vehabijski pokret u BiH – tvrdi za „Novosti“ Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma. – Poslednji koji su ukazali na Ošve i vehabijsko uporište su Britanci. I oni traže akciju od BiH kako bi se razbilo gnezdo sada već Islamske Države u BiH, ali odgovora od bezbednjaka nema – ističe Galijašević.

On dalje kaže da Ošve i vehabije u celoj BiH predstavljaju sada već opasnost za celu Evropu, jer se vehabije iz BiH pojavljuju na svim ratištima širom sveta, a pogotovo tamo gde je Islamska Dražava.

– Očigledno naredba o akciji mora da dođe „spolja“ jer čekati domaće bezbednjake da nešto preduzmu po pitanju borbe sa vehabijama je uzaludno nadanje – ističe Galijašević.

Pema stranim obaveštajnim podacima, u periodu od 2013. do 2014. čak 156 muškaraca i 36 žena iz Bosne i Hercegovine otišlo je u Siriju, a prošlog januara, prema zvaničnim podacima, u zemlju se vratilo 48 muškaraca.

POD PRISMOTROM

Kristina Jozić iz SIPA rekla je da povratak pojedinaca koji učestvuju u konfliktu u Siriji, na strani Islamske države, „bez sumnje predstavlja bezbednosni izazov i pretnju, čiji je opseg teško utvrditi“.

– SIPA neprekidno proverava sve optužbe koje se mogu dovesti u vezu sa terorističkim aktivnostima, bilo da je reč o finansiranju, regrutovanju ili drugim aktivnostima vezanim za terorizam – kazala je Jozićeva i dodala da je selo pod prismotrom nakon policijske racije u maju.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *