ПРЕТЊЕ ИЗ БиХ: Србија мора под хитно…

PRETNJE IZ BiH: Srbija mora pod hitno…

25 decembra 2019

Nakon kritika upućenih od SDA, Bakira Izetbegovića, na račun Strategije odbrane i nacionalne bezbednosti Srbije, oglasio se i aktuelni predsedavajući, hrvatski član Predsedništva BiH, Željko Komšić pozivom srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, da, kako navodi, u cilju očuvanja mira, odmah suspenduje taj dokument.

Prema Komšiću, usvajanje Strategije odbrane i nacionalne bezbednosti Srbije značilo bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, a predstavljalo bi i uvod u nove tenzije na prostoru Zapadnog Balkana, jer bi to, kako tvrdi, bio čin otvorenog neprijateljstva prema državi Bosni i Hercegovini.Komšić je za Fenu podsetio da BiH još uvek ima otvorene rane od „srpske agresije“ i „počinjenog genocida“ i poručio Beogradu da treba da bude siguran da BiH neće dozvoliti da se to ponovi.

Kao SDA i Komšić tvrdi da Srbija nije „nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma“, već je to, kaže, bila tadašnja SR Jugoslavija, a danas njen pravni naslednik Srbija se obavezala na priznanje i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i s tim u vezi, navodi, nad BiH nema nikakve ingerencije.

U popratnim pismima, koja su sastavni deo Dejtonskog mirovnog sporazuma, SR Jugoslavija, današnja Republika Srbija, obavezala se na niz elemenata koji su u potpunoj suprotnosti s ovim što se u Strategiji predlaže, posebno u delu koji se tiče vojnog i odbrambenog aspekta, smatra Komšić.

„Ako u Srbiji misle da odustanu od Dejtonskog mirovnog sporazuma, neka to i kažu, biće nam zadovoljstvo da stvari u BiH drugačije uredimo“, naveo je Komšić, koji smatra da Strategija po osnovnim postulatima međunarodnog prava zapravo, kako kaže, ne može imati nikakvu pravnu validnost.

Jer njome se, navodi lider DF, krši međunarodni sporazum, a ako to, kako kaže u Srbiji, ne znaju — „bilo bi dobro da ih neko pravilno savetuje“, prenosi Tanjug.

S obzirom na to da se, kaže Komšić, radi o svesnom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je sada slučaj kako bi se kreirale javne politike Srbije prema susednoj zemlji, hrvatski član Predsedništva BiH je zapretio da su među potpisnicama Dejtona neke od najznačajnijih članica NATO saveza.

„One će veoma brzo doći na granicu na Drini, kako bi sprečile baš takve srbijanske maštarije. BiH treba i postaće članica NATO upravo radi planova iz Srbije kojima se iskazuju pretenzije prema delu teritorije suverene države BiH“, naveo je Komšić.

KOMENTARI5 komentara

 1. padre says:

  Da se stalno ne češate i te rane bi zarasle!

 2. Milos says:

  Ukidanje jednog ili oba entiteta nije moguce po Dejtonskom sporazumu jer entiteti cine drzavu.Entiteti su stubovi drzave.Inace ako nesto i sahrani ionako podeljenu drzavu sa slabom centralnom vlascu onda je to NATO clanstvo.RS bi onda morala da odgovori secesijom jer je uvode u NATO protivno volji srpskog konstitutivnog naroda.

 3. Slobodanka says:

  Boli ih ovo: "očuvanje postojanja i zaštite srpskog naroda gde god on da živi“ i "Republika srpska i njeno oćuvanje je prioritet spoljne politike Srbije". U BIH su neosudjeni ratni zločinci poput Orića, Dudakovića i drugih. Pitam se za šta ih čuvaju. U proteklom ratu u BIH poginulo je 29.070 Srba, a koji je broj ranjenih, zatvorenih pa mučenih, izbeglica i raseljenih lica? Komšić nema ekskluzivno pravo da njegova nedosanjana unitarna BIH pravi reprize tog užasa, niti da ekonomski ugrožava Srbe u BIH.

 4. Kulak says:

  Da li to smeće komšić preti Srbiji NATO-paktom?

 5. Branimir says:

  Zvuci kao 100% gubitnik. Jeli to onaj sto je pisao Kraljici da se ponisti Nobelova nagrada za knjizevnost Handkeu, pa mu vratili pismo jer nije napisano na engleskom?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *