ПРЕТЊЕ РУСИЈИ: НАТО почиње највећу војну вежбу!

PRETNJE RUSIJI: NATO počinje najveću vojnu vežbu!

18 oktobra 2015

nato-helicopters 54NATO u ponedeljak u Mediteranu pokreće najveću višednevnu vojnu vežbu u poslednjih deceniju i više, u kojoj učestvuje 27 država članica i tri države partneri, najavio je portparol Alijanse.

Više od 12 velikih međunarodnih organizacija, humanitarnih i nevladinih, ali i Evropska unija i Afrička unija učestvovaće u vežbama koje pokazuje posvećenost i doprinos NATO-a sveobuhvatnom pristupu.

U vojnoj vežbi „Spoj trozubca“ u narednih pet nedelja učestvovaće 36.000 vojnika, 230 vojnih jedinica, 140 aviona i više od 60 brodova, prenela je agencija Rojters.

Iz Brisela su naveli da će se vojna vežba održati širom Italije, Portugalije, Španije, Atlantskog okeana, Sredozemnog mora i takođe Kanade, Norveške, Nemačke, Belgije i Holandije.

Vežba „Spoj trozubca 2015“ će pokazati novi povećan nivo ambicije NATO u zajedničkom modernom ratovanju kao i mogućnosti i novitete Alijanse da odgovori na sadašnje i buduće bezbednosne izazove.

Rusija, koja je sprovela nekoliko vojnih vežbi sa više od 45.000 vojnika tokom ove godine i imala vojnu vežbu u Mediteranu pre pokretanja vazdušnih udara u Siriji, pozvana je da posmatra vežbu NATO u centralnom Mediteranu.

KOMENTARI2 komentara

  1. mija says:

    Džaba vežbaju. Neka paze da im se ne sruši neki brod ili potone neki avion. :) A stanovnici navedenih država neka za svaki slučaj potraže najbliže sklonište. :)

  2. teletabis says:

    Šta ima Rusija da gleda? Ona je to prevazišla, NATO još nije skontao kako je Krim pao u krila Rusiji, sve uz poštovanje međunarodnog prava i neverovatnom brzinom bez borbe i razaranja. Uostalom brodovi ruske flote oko obala Sirije imaju preča posla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *