Prevaranti sa Divljeg zapada

Prevaranti sa Divljeg zapada

9 oktobra 2013

Darko MomicPiše: Darko Momić

Prevarant Milan Ralić, alijas Radovan Vajagić, koji je drsko i bezobrazno izvarao vlasnike rentakar agencija po BiH iznajmljujući skupocene automobile, a potom nestajući bez traga, zaslužio je da se što pre nađe iza rešetaka. Ne samo zbog počinjenih prevara i štete koju je naneo rentakar i osiguravajućim kućama, već u prvom redu zbog podmetanja falsifikovanih ličnih dokumenata, odnosno menjanja identiteta.

Na sreću, ne treba uopšte sumnjati da će nadležni munjevito da reaguju i da će upotrebiti sva raspoloživa sredstva i kapacitete (kao kad maloumnici ministarki slupaju automobil) da stanu u kraj drskom prevarantu. Međutim, osnovni razlog za takvu reakciju neće biti prevare koje je napravio, već to što se drznuo da mimo politike menja dlaku, vara i obmanjuje.

Drugim rečima, reagovaće zato što se zna kome je u ovoj državi dozvoljeno da zbog pukog interesa u septembru prošle godine priča jedno, danas nešto sasvim drugo, a u septembru dogodine nešto sasvim treće… Zna se kome je posao da zbog lične koristi petlja i obmanjuje običan narod, među kojima su i zaposleni u rentakar agencijama… Zna se ko prodaje rog za sveću i valja m*da pod bubrege da bi dobio još koji glas i dočepao se fotelje… Zna se ko može da menja identitet, pardon, ideološki dres i da po potrebi bude malo socijaldemokrata, malo nacionalsocijalista… Zna se i kome se oprašta prelazak iz stranke u stranku i iz jedne fotelje u drugu…

Zna se sve, pa i kome može u obraz da stane da službenim vozilom ubije čoveka u saobraćaju pa ponovo konkuriše za direktora ili da godinama iz udobne fotelje žmuri na kriminal u instituciji na čijem je čelu pa potom presavije tabak i počne da piše otvorena pisma… Zna se i ko može da dobije kredit pod najpovoljnijim uslovima i uz državne garancije pa da ga potom ne vraća, kao što se zna i kome je dozvoljeno da priča bajke o tome šta će napraviti u svojoj sredini samo ako dođe na vlast, da bi po dolasku na vlast umesto bajki počeo da priča basne u kojima je glavni lik „konjusina“…

Ali uprkos svemu tome, red je da se zna ko kosi, a ko vodu nosi, ili ko je mesar, a ko tele, jer šta bi bilo kada bi se kao u kakvoj retardiranoj državi kralo, varalo i obmanjivalo na sve strane i kad bi svako mogao da se ponaša kao prevarant s početka ovog teksta. Na kraju krajeva, poznato je i da je za informaciju koja će doprineti njegovom hvatanju i stavljanju iza rešetaka raspisana novčana nagrada od pristojnih 2.000 KM, što će svakako doprineti žustrijem angažovanju nadležnih u njegovom lociranju i hvatanju. Nažalost, doprineće i tvrdnji da smo bliže Divljem zapadu nego Evropskoj uniji?! Ali i to se zna, zar ne?!

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *