„Prevareni“ HDZ

„Prevareni“ HDZ

22 jula 2013

Dražen CigleneckiPiše: Dražen Ciglenečki

Već smo se navikli na opravdanja članova Sanaderove vlade i Predsjedništva HDZ-a da nisu ništa znali što se zbiva oko njih. Ivo Sanader i Mladen Barišić su, prema optužnici, pustošili državna poduzeća, ali nitko iz tadašnje Vlade i vrha HDZ-a nije to primjećivao. Nisu pojma imali niti da su se, primjerice, složili sa štetnim ugovorom s MOL-om. Ali, ni supruga herr Josefa Fritzla nije ni naslutila da je u on u podrumu obiteljske kuće 24 godine silovao njihovu kćer, koja je u međuvremenu rodila sedmero djece. I to se, eto, događa. Stoga su hrvatski građani s vremenom ipak nekako prihvatili objašnjenja HDZ-ovaca da ih je Sanader držao u neznanju i naprosto iskoristio za svoje interese. Život se nastavio.

Međutim, niti tri godine kasnije, vrlo slična situacija u toj stranci. Aktualni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pokušava ovih dana uvjeriti javnost da je u Vladi Jadranke Kosor kao ministar unutarnjih poslova bio tek – prolaznik. Povremeno se, doduše, Karamarko hvali da je ta vlada bila bolja nego sadašnja jer je privlačila više investicija i osigurala rast BDP-a. No, Karamarko izražava gađanje zbog pojedinih ključnih dijelova programa gospodarskog oporavka usvojenog u travnju 2010. Digao je on tada ruku da se u taj plan ugradi i davanje auto cesta u koncesiju i prodaja trgovačkih društava u državnom vlasništvu, ali danas, kad Milanovićeva vlada namjerava to učiniti, Karamarko tvrdi da nije imao ništa s tim.

Ne znamo je li prije tri godine uopće razmišljao o tome, ali sam priznaje da je glasovao za sve što su predlagali drugi ministri, konkretno u ovom slučaju gospodarstva i financija. Vjerovao im je, kaže. S obzirom da je danas iznimno oštar kritičar monetizacije auto cesta i privatizacije HPB-a i Croatia osiguranja, moglo bi se zaključiti da su Đuro Popijač i Ivan Šuker, kojima je poklonio povjerenje, podmetnuli Karamarku. Da ne govorimo o Jadranki Kosor. Bivša premijerka već je izbačena iz HDZ-a, hoće li na taj način biti kažnjeni i Popijač i Šuker jer su svojedobno prevarili Karamarka, pa je on podržao nešto tako odiozno, rasprodaju nacionalnog blaga?

Ali, nije samo Karamarko u pitanju. Važnu ulogu u HDZ-u imaju još neki ministri u prošlom mandatu – Davorin Mlakar, Gordan Jandroković, Božidar Kalmeta, Domagoj Milošević, Dražen Bošnjaković. Slijede li i njihove emotivne ispovijedi o tome kako su s dječjom nevinošću slušali sve što su im servirali Jadranka Kosor, Popijač i Šuker i bespogovorno im vjerovali da su koncesije i privatizacija dobre za Hrvatsku, ali da su sada shvatili da su ih kolege grubo izigrale? Kao što ih je razmjerno nedavno preveslao i čudovišni Sanader.

Stravične se stvari događaju u HDZ-u, tamo čestiti ljudi postaju žrtve beskrupuloznih manipulatora, možda čak i mrzitelja Hrvatske. Zato se javnost doista mora solidarizirati s njima, nevjerojatno je što su oni sve proživjeli zadnjih godina.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *