Prevareni i iscrpljeni radnici iz Sočija stigli u Beograd

Prevareni i iscrpljeni radnici iz Sočija stigli u Beograd

21 januara 2014

Tan2014-1-21_224921734_0_620x0Radnici iz Srbije i BiH koji su u Sočiju radili bez dozvola, doputovali su večeras specijalnim letom u Beograd. Vlada Srbije odlučila je da radnike čarter-letom hitno vrati iz Rusije, a na aerodromu su ih sačekali predstavnici ministarstva građevine. Za sve putnike iz Sočija, koji večeras ne budu mogli da nastave put do svojih gradova u Srbiji i BiH, obezbeđen je smeštaj u hotelu „Slavija“ u Beogradu, gde će prenoćiti, a sutradan nastaviti put.

Grupa od oko 105 radnika iz Srbije i 18 iz BiH radili su bez neophodnih dokumenata i u Rusiju su došli samo sa turističkim vizama.

Radnike su dočekali njihova rodbina i prijatelji, a mnogobrojnim novinarima su radnici u kratkim izjavama posvedočili da su bili zloupotrebljeni, da su radili maltene svaki dan u nedelji, a za to nisu bili uopšte ili veoma malo plaćeni.

Kako za „Novosti“ kaže Danijel Denić iz Leskovca, jedan od radnika koji su bili zloupotrebljeni u Sočiju, prošli su kao bosi po trnju.

– Obećali su nam tri obroka, smeštaj za spavanje i odmor, a umesto toga spavali smo na daskama u objektu gde smo radili. Nismo imali ni nuždu gde da obavimo, bili smo bez igde ičega, novca gotovo da nismo ni imali – kaže Denić i dodaje da verovatno ima još radnika koji imaju probleme sa papirima.

Avion „Er Srbije“ je odleteo iz Beograda za Soči nešto posle 15 časova, a sleteo je u Beograd u 21.36.

Radnike su na čarter let „Er Srbija“ iz Sočija ispratili ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić i konzul Milan Živković.

Povodom privođenja radnika u Sočiju, vlasnik čačanske agencije „Hej ju“ Dušan Kukić rekao je da je samo posredovao prilikom pronalaženja radne snage, a da su radnici ugovor potpisali sa državnom ruskom firmom „Olimp stroj“ kao izvođačem radova.

Prema njegovim rečima, svi angažovani su bili u obavezi da se pridržavaju ugovora kojim su regulisana njihova prava i obaveze.

„Bio sam posrednik u kontaktu između radnika i ruske firme, a jedini moj prekršaj je to što nemam licencu za uposlene koji će ići van zemlje“, naveo je Kukić u izjavi Tanjugu.

Kukić naglašava da nikog nije vodio u Rusiju na rad ističući da je ugovor potpisan između svakog uposlenog i firme „Olimp stroj“.

„U ugovorima stoji da je svim angažovanima obezbeđen prevoz, smeštaj, hrana i koliko će biti plaćeni. O uslovima u kojima rade ne mogu ništa da znam sa tri hiljade kilometara udaljenosti“, istakao je Kukić.

Radnicima je put platila kompanija koja ih je uposlila, a Kukić je, kako napominje, svakodnevno u kontaktu sa tamošnjim poslovođom koji je spona između zaposlenih i preduzeća „Olimp stroj“.

„Poslovođa je bio u obavezi da vodi računa o radnicima kako bi se redovno isplaćivali“, zaključio je Kukić.

Drama građevinara u ruskom gradu Sočiju kulminirala je u petak kada je njih tridesetak privedeno jer nisu imali radne dozvole. Njima je istekao rok od mesec dana za turistički boravak u tom gradu, a nisu imali ni novac, jer plate za posao koji su obavljali, po svemu sudeći na crno, nisu dobili.

Ruska Federalna migraciona služba proteklih dana je izvršila temeljnu kontrolu boravka svih stranih radnika zbog predstojećih Olimpijskih igara i privela na saslušanje sve radnike koji nisu imali važeće dozvole.

Ministarstvo spoljnih poslova je otvorilo posebnu telefonsku liniju na kojoj porodice radnika mogu dobiti informacije – do 22 časa mogu se javiti na broj 011/306-8142, a nakon toga na broj telefona dežurne službe 011/306-8615.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *