Prevodilačka služba za Milanovića

Prevodilačka služba za Milanovića

26 maja 2014

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Često kad premijer Milanović govori, ne možeš biti načistu što je zapravo rekao. Kad ga čujemo u vijestima, obično nas obuzmu nedoumice. Počnemo se spontano pogledavati. Ne kopčaš što je htio reći. Ni zbog čega je rekao to što je rekao. Ni zašto ono što hoće ne kaže jasno, da ga svi razumiju.

Ovih dana skoro da je nadmašio sam sebe u toj neobjašnjivoj disciplini zbunjivanja građana, koji već imaju i previše svojih muka pa onda još moraju i dešifrirati slojevitu i krivudavu struju svijesti predsjednika Vlade.

A posebno je nejasno zbog čega je komunikacijski antiklimaks lupio baš sada, u doba ovih strašnih poplava, kad Vlada i Milanović doista vrlo dobro odrađuju sve što treba da se stanovništvu olakšaju te muke kroz koje prolazi.

Ima smisla da se muti, prevrće i okreće kad se želi zabašuriti nešto loše, ali ne kad imaš uspjehe. Tko dobro radi, najčešće jasno i govori.

Samo kod Milanovića to ne vrijedi.

Kad su se nekidan pojavile indicije da o propustima zbog kojih su posljedice poplava još teže, Milanović je izjavio kako će tražiti da se utvrdi o čemu je riječ. Fino. Ali onda je na bis počeo tumačiti kako to nije zato da se »traži ničija glava«, niti da se bilo koga »razapinje na stup srama«, nego da se pogreške idući put izbjegnu.

Htjela bih vidjeti toga koji je kadar dokučiti motive ovakve neumjesne popustljivosti koja te fakat može dobro naživcirati. Jer otkud premijeru sad to da ne treba snositi odgovornost onaj tko ne zna ili ne želi raditi posao za koji je plaćen, pogotovo kad zbog toga postradaju ljudi? Pokaže li se da su nasipi rekonstruirani traljavo, ili da se kralo, za to moraju letjeti glave. A ako se Milanović htio predstaviti kao nježni svat mekoga srca koji shvaća i prihvaća i grešnike, tada je trebao postati svećenik, a ne predsjednik vlade.

A onda ono s Hrvatskom koja je jaka i »to može sama« pa će pomoć od EU tražiti samo »reda radi«.

Ne znaš je li Milanović, u ovoj siromašnoj zemlji koja je u svemu posljednja, poželio, barem na trenutak, poletjeti na lakim krilima čudesa? Je li iznenada dobio nemotivirani poriv da uvrijedi EU? Je li se samo napravio važan? Ili je naprosto nešto jako popio?

Jer svakako nema ništa toliko glupo kao kazati da mi ‘imamo svojih novaca, ali i ono je naš novac, zašto ga ne bismo uzeli ako možemo’ – kad se dobro zna da se Ministarstvo financija mora zaduživati svakih mjesec dana samo da poplaća sve dugove koji dolaze na naplatu. A osim, toga, Vlada ove zemlje koja, navodno, ‘ima novaca’ – samo ih valjda nitko ne vidi – već je od EU tražila pomoć za štete nastale ove zime u Gorskom kotaru.

Onda kaže Milanović i to da se želi suprotstaviti estradizaciji tragedije. Zato sebe ne predstavlja kao mahera koji rješava sve probleme, nego daje svakome da diše i pokaže što zna.

– Tako se po meni vodi država – popuje Milanović. Ali koga briga kakva su njegova filozofska stajališta kad će se ljudi pitati samo je li sve napravljeno najbolje što se moglo, a ne tko je pritom bio u prvom planu.

I na koncu taj najnoviji biser. – Ne priželjkujem da pomoć iz EU bude velika. Ja bih radije da je manja pa da to i sami plaćamo – kaže Milanović. Ali prevodilačku službu ne dovodi. A morao bi. Jer ne kontamo, kako kažu Bosanci. Ni slova. A to već stvarno postaje opasno.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *