Прича о Сребреници тек почиње

Priča o Srebrenici tek počinje

19 oktobra 2016

emil-vlajki-54t

Piše: Emil Vlajki

Mnogi Bošnjaci glasali su za srpsku listu zato što im je bilo dosta zuluma koji su trpeli 20 godina od svojih političkih elita.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, nakon što su objavljeni konačni rezultati CIK, prema kojima je srpska koalicija dobila većinu, da je priča o glasanju u Srebrenici gotova. Što se glasanja tiče, stvar je zaista gorova, ali prava priča tek sada počinje, daleko uzbudljivija nego dosadašnja tragikomična farsa o brojanju glasova.

Nova priča o Srebrenici bit će priča o ispravljanju nepravdi u odnosu na Srbe a i na sve stanovnike sa područja Srebrenice. Uzgred rečeno, dodajmo i to, da su mnogi muslimani/Bošnjaci glasali za srpsku listu – zbog čega je ova dobila izbore – zato što im je bilo dosta zuluma i lopovluka koje su trpjeli tokom posljednjih dvadeset godina od vlastitih političkih elita.

Prva i osnovna nepravda koja će biti ispravljena je ona koja se tiče za „međunarodnu zajednicu“ potpuno ignoriranih i „nevažnih“, tri i pol tisuća srpskih žrtava sa srebreničkog područja, koje su stradale od Orićeve bande u sastavu takozvane Armije BiH od 1992-95. godine. Za njih će biti uređen poseban memorijalni centar.

Druga nepravda se tiče pljačke humanitarne pomoći Srebrenici koja, ne računajući Memorijalni centar Potočari, iznosi više milijardi konvertibilnih maraka prispjelih u vidu donacija u posljednje dvije decenije.

Ako netko misli da čitava ova buka oko izbora u Srebrenici ima ikakve veze s tim što će „genocidni Srbi“ doći tamo na vlast i početi obezvređivati muslimanske žrtve i samo Mezarje, te da je to uvreda za bošnjački korpus u regionu i svijetu, taj mora da je naivan kao malo dijete.

Dvadeset godina su srebreničke bošnjačke elite pljačkale prispjela finanansijska sredstva od kojih je maksimalno pet posto otišlo na razvoj Srebrenice.

Drugim riječima, postoji više nego opravdana sumnja, o čemu je istraga u toku, da su dosadašnje srebreničke elite za svoje privatne svrhe, za luksuzne vile i of-šor račune, prisvojile spomenute pare. To nije samo pljačka stoljeća, već pljačka svih vremena, izvršena u ime humanosti i navodne brige za žrtve srebreničkog masakra, izvršenog nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

Dolaskom na vlast srpske liste, otključaće se knjigovodstvene knjige i odgovarajući dosjei. Istinska istraga bi pokazala da je najveći dio sadašnjih bošnjačkih elita (in)direktno uključen u pljačku donacija za Srebrenicu.

Naravno, ove „poštenjačine“ su sada u panici i traže izlazne strategije da ne bi dopale zatvora. Patriotizam, kako to dolarski zvuči.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *