Прича о тешкој болести ХАЕ

Priča o teškoj bolesti HAE

17 maja 2017

U JUGOSLOVENSKOJ kinoteci u Uzun Mirkovoj, danas u 16.30 zakazana je projekcija filma „Posebna krv“ rediteljke Natali Mecger, kojom se Srbija pridružuje Svetskom danu obeležavanja bolesti HAE.

Dirljivi dokumentarac nagrađivane autorke prikazuje život četvoro ljudi pogođenih retkom bolešću o kojoj se vrlo malo zna, njihovu borbu, strahove, ali pre svega neverovatnu snagu i volju da žive normalnim životima uprkos svemu. HAE je genetski poremećaj, često ga u porodici ima više generacija, što je izuzetno težak teret. Kako ističe Natali Mecger, poseban problem je činjenica što se bolest teško dijagnostikuje, i prekasne reakcije lekara često dovode i do tragičnih slučajeva.

– „Posebna krv“ govori o najtežim momentima beznađa i najlepšim momentima snage i inspiracije u ljudima. Veoma mi je drago što su prethodnim projekcijama filma prisustvovali i lekari koji nikada pre nisu čuli za HAE stanje, i ukoliko bi stručna medicinska javnost više saznala o tome, brže bi se prepoznavali simptomi teške bolesti koja se naziva posebna krv – ističe rediteljka koja i sama ima HAE poremećaj.

On može da se pojavi od najmanje fizičke traume, emocionalnog stresa, infekcija, određenih lekova, čak i iz neobjašnjivih razloga. Može da se pojavi na bilo kom delu tela, pa čak i na unutrašnjim organima, a ako se pojavi na grlu, može da dovede do smrtnog ishoda. Ova bolest je izuzetno retka, procenjuje se da od nje boluje otprilike jedan od 50.000 ljudi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *