ПРИГОЖИН ПОЗВАО ВАГНЕРОВЦЕ СА ОДМОРА: „Време је за нову акцију…“

PRIGOŽIN POZVAO VAGNEROVCE SA ODMORA: „Vreme je za novu akciju…“

1 avgusta 2023

Ukrajinski centar nacionalnog otpora saopštio je da Vagnerova grupa u Belorusiji priprema svojevrsnu operaciju zakazanu za 5. avgust.

Kako se naglašava, svim članovima Vagnera naloženo je da se povuku sa godišnjeg odmora i dođu u Belorusiju.– Događaj nepoznate prirode vodiće šef Vagnera Jevgenij Prigožin, a planiran je za 5. avgust. Želimo da podsetimo da su većina militanata koji su upravo stigli u Belorusiju teroristi sa iskustvom u švercu i transportu. ilegalnih migranata. Oni se pripremaju za ‘potresanje’ granice između Poljske i Litvanije – navodi se u saopštenju, prenosi poljski Onet.

Napomenuli su i da plaćenici mogu da budu obučeni u uniforme beloruskih graničara i da pomognu izbeglicama u pokušaju da pređu državnu granicu.

Inače, Vagner grupa je do daljnjeg obustavila regrutaciju novih plaćenika. Ovu informaciju je potvrdio i sam Jevgenij Prigožin, koji je rekao da su Vagnerovi kapaciteti trenutno popunjeni.

– Dok ne osetimo nedostatak vojnika, nemamo planove za ponovno zapošljavanje – rekao je Prigožin.

Podsetimo, Vagner grupa i njen šef Jevgenij Prigožin došli su u sukob sa ruskim vojnim vrhom još 2022. godine, a situacija je eskalirala kada su se pripadnici Vagnera povukli iz Ukrajine i uspostavili kontrolu nad ruskim gradom Rostovom na Donu.

Posle izvesnog vremena vojska se povukla, a Kremlj je saopštio da šef Vagnera Jevgenij Prigožin više neće delovati na teritoriji Rusije i da se seli u Belorusiju. Za sada nije poznato koliko pripadnika Vagnera boravi u Belorusiji, ali su brojni političari upozorili da bi ova grupa u narednim nedeljama ili mesecima mogla da izazove određene provokacije na granici sa Poljskom.

To se posebno odnosi na koridor Suvalki, koji se nalazi između Poljske i Litvanije, a koji predstavlja jedinu vezu između ruske eksklave Kalinjingrada i Belorusije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *