ПРИГОЖИН САОПШТИО НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ ИЗ БАХМУТА: Потребно нам је 625 метара да опколимо Украјинце

PRIGOŽIN SAOPŠTIO NAJNOVIJE VESTI IZ BAHMUTA: Potrebno nam je 625 metara da opkolimo Ukrajince

11 maja 2023

JURIŠNE grupe „Vagnera“ pod borbom su ušle u utvrđeni ukrajinski rejon „Gnezdo“ u Bahmutu (Artjomovsku), saopštio je njegov osnivač Jevgenij Prigožin.

Pritom je naglasio da je njegovim momcima do najzapadnijih ukrajinskih položaja ostalo „samo 625 metara“.Situaciju na severozapadnom i jugozapadnom obodu Bahmuta, koju drže regularne jedinice ruskog Južnog vojnog okruga, nazvao je „znatno gorom od predviđenih scenarija“.

Ne otkrivajući podrobnosti, rekao je da su ukrajinske jedinice na tim „bokovima“ imale i uspeha tokom dva protekla dana.

Vojni analitičar Jurij Podoljaka naveo je da su Ukrajinci i severno i jugozapadno od Bahmuta po jednom uspevali da probiju ruske prve linije, ali da su ubrzo potom bili „vraćeni nazad“.

Prigožin je, inače, upravo povodom „ugrožavanja bokova“ njegovih momaka, izjavio da je kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine već u toku:

„Zelenski nije neiskren. Njihova kontraofanziva je u punom jeku. Napadaju nam bokove, ali mi idemo dalje i tako će biti sve dok ih potpuno na opkolimo. Mi opkoljavamo u Bahmutu Oružane snage Ukrajine, a one će pokušati da opkole nas“.

Prigožin naglašava da će Ukrajinci, ako uspeju u Bahmutu, pokušati sa napadima na dve ruske oblasti – Brjansku i Belgorodsku“.

(Fakti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Kod Kurska Rusi navodno imaju jaku rezervnu vojnu grupu i njom se mogu suprodstaviti Ukrajinskoj vojsci ako prodre u Belgorodska oblast Rusije,tako da će se Ukrajinci teško odlučiti tu jače prodrijeti!A Brjanska oblast vodi ravno u Moskvu i ne znam kolko Rusi imaju svoje rezervne vojske na tom putu,al dobro bi bilo za njih da je imaju također dovoljno!?! Također je dobro za Ruse što vjerovatno imaju jaku rezervnu vojnu gtupu i kod Rostova na Donu!A također su izgleda ojačaki i svoj vojni kontigente u Donbas-Lugansmu na 300.000 vojnika!Tako da su generalnom dobro pripremljeni za Ukrajinsku kontraofenzivu, bar po starim vojnim standardima!Zapravo će biti čudo već i ako Ukrajinci ovog trena uopće i krenu u tu svoju veliku kontraofenzivu jer su im male šanse za uspjeh,osim ako nemaju neka super suvremena oružja i organizaciju-uvježbanost!Ako i krenu,vjerovatno će Velika opasnost za Ruse dolaziti od USA obavještajnih podataka i navođenja te Ukrajinskih dronova kojih će biti samo u prvoj rundi navodno 10.000,a kasnije možda u novim tisućama, te u boljoj i expeditivnijoj organizaciji i uvezanosti i taktici Ukrajinske vojske,a pojavit će se i avioni,možda i USA-NATO avioni?!?Također se mora priznati i računati na to da je hrabrost Ukrajinskih vojnika maximalna,veća nego u Ruskih vojnika,i da su bolje obučeni,profesionalniji.Ipak,sad je dolje dovoljno Ruske vojske koja bi trebala moći zaustaviti Ukrajinsku eventualnu kontraofenzivu i još je teško kazniti,osim ako Rusi nisu totalno nesposobni i staromodni,al na tu kartu se kladi samo USA-NATO!I na kraju, ako Ukrajinci odustanu od svoje kontraofenzivu,postavlja se pitanje dal su Rusi u međuvremenu postali sposobni izvesti svoju uspješnu radikalnu ofenzivu, odnosno da li će je započeti i uspješno završiti?!?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *