ПРИЈАТЕЉИ СРБИЈЕ: Кина, Русија и Венецуела оспориле резолуцију о Сребреници

PRIJATELJI SRBIJE: Kina, Rusija i Venecuela osporile rezoluciju o Srebrenici

27 juna 2015

Vladimir Putin, Xi Jinping, Nicolas Maduro, Nursultan NazarbayevKina, Venecuela i Rusija osporile su britanski nacrt rezolucije o Srebrenici, a novi krug konsultacija o ovom predlogu biće nastavljen u ponedeljak, 29. juna, piše list „Danas“ pozivajući se na neformalne izvore u Njujorku.

Prema saznanjima Danasa, u predlogu teksta rezolucije Velike Britanije, koji su inicijalno podržale SAD i Holandija, nakon prvog kruga konsultacija došlo je do određenih promena, odnosno neke formulacije su „ublažene“.

Sagovornici lista navode kao primer da se u tekstu više ne govori o „desetinama hiljada silovanja, nego o hiljadama silovanja“, kao i da se manje puta pominje reč „genocid“.

„Nacrt rezolucije o Srebrenici je u opticaju i članice Saveta bezbednosti UN su tek nedavno započele pregovore. Brifing Saveta bezbednosti o ovom pitanju zakazan je za 7. jul. U ovoj fazi bilo bi prerano predočavati naš stav dok je proces pregovora u toku“, rekli su za „Danas“ u Misiji SAD pri UN, odgovarajući na pitanje da li je američki ambasador u UN Samanta Pauer dobila pismo ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića u vezi sa najavljenom rezolucijom u UN o Srebrenici i da li će biti neke zvanične izjave o ovoj temi.

Kada je reč o rezoluciji o Srebrenici, koju je u američkom Kongresu predstavio republikanski kongresmen iz Nju Džersija Kristofer Smit, usvojen je amandman senatora Džin Šahin koji ohrabruje dalje jačanje angažmana SAD na zapadnom Balkanu, pozdravlja saradnju Srbije i BiH,

Amandman, kojim je iskazana i podrška daljem procesu pomirenja u regionu, prihvaćen je bez ikakvih primedaba. Izvori lista u Njujorku ovo tumače kao adekvatan način da se prizna doprinos Srbije pomirenju u regionu, ali i kao rezultat nedavne posete premijera Srbije SAD.

(Danas)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *