PRIJATELJSTVO I POSAO – U Srbiju treba da stigne 7 milijardi evra ruskih investicija

PRIJATELJSTVO I POSAO – U Srbiju treba da stigne 7 milijardi evra ruskih investicija

29 октобра 2013

zastava-srbija-i-rusijaPiše: Ratko Paić

U sredu se u Moskvi održava velika srpsko-ruska investiciona konferencija na kojoj će potencijalnim ulagačima biti predstavljeno preko 70 konkretnih projekata iz svih sektora privrede Srbije, od energetike i poljoprivrede do turizma, čime bi se u najboljem slučaju u Srbiju slilo čak oko 7 milijardi evra ruskog kapitala, što bi značilo istinski preporod za srpsku ekonomiju kakav nije viđen u poslednjih nekoliko decenija.

Naime, radi se o tome da pomenutu investicionu konferenciju u glavnom gradu Rusije organizuje Privredna komora Srbije u saradnji sa ruskom Trgovinsko-industrijskom komorom, i to uz podršku vlada dve zemlje.

Pred više od sto ruskih kompanija koje su do sada zvanično potvrdile svoje učešće na konferenciji, biće pokazane desetine pažljivo odabranih projekata srpskih preduzeća, institucija i lokalne samouprave, a svaki projekat će biti predstavljen na efikasan i jezgrovit način, to jest sa najviše pet slajdova, pred zainteresovanim biznismenima iz Ruske Federacije. Ukupna vrednost navedenih projekata iznosi impresivnih sedam milijardi evra, a ukoliko se svi oni realizuju, to bi prestavljalo izuzetan podstrek za posustalu srpsku privredu.

Inače, da bi se stekla prava slika o tome, o kakvoj kolosalnoj sumi novca je reč, podsetimo se na činjenicu da je to najmanje 12 puta veći iznos od svih dosadašnjih direktnih stranih investicija u Srbiji tokom ove godine.

To će biti prvi put da se ruskim investitorima nude sasvim konkretni projekti, a verovatno najatraktivniji među njima su oni iz oblasti energetike i turizma. Pri tom, najviše novca bi iz Rusije moglo da stigne upravo za energetske projekte poput izgradnje novih hidroelektrana i termoelektrana, kao što su «Đerdap 3» i termoelektrane «Kovin» i «Štavalj», kao i za još desetak projekata samo iz te oblasti. Pored toga, ruskim ulagačima će biti predstavljena mogućnost da između ostalog investiraju milione evra i u proizvodnju srpskog voća, povrća i lekovitog bilja, a pominje se i izgradnja rečnih luka i turističkih centara.

Ukupno će na sutrašnjoj srpsko-ruskoj investicionoj konferenciji tamošnjim kompanijama biti ponuđeno 11 projekata iz oblasti energetike i poljoprivrede, kao i 26 poslovnih predloga iz oblasti industrije, te 23 projekta u sferi turizma i građevine, ali ni to nije sve.

Da bi dao svoj doprinos ovom važnom skupu, u Moskvu je danas doputovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji će nakon razgovora sa ruskim predsednikom Putinom, svojim ličnim prisustvom potvrditi značaj koji bi ova Investiciona konferencija mogla imati za budući razvoj srpske privrede.

Dakle, ako sve protekne onako kako je predviđeno, i ako svi ponuđeni projekti, ili barem oni najvažniji, probude interes kod ruskih investitora, onda će sa Istoka u srpsku ekonomiju u bliskoj budućnosti da bude upumpano čitavih 7 milijardi evra ruskog kapitala.

Ne treba ni naglašavati šta bi to značilo za zemlju kao što je Srbija, u koju je 2013. godine po zvaničnim podacima ušlo samo oko pola milijarde evra stranog kapitala, što je sasvim nedovoljno za oporavak ugašene privrede. Upravo zato bi trebalo držati palčeve da najveća srpsko-ruska investiciona konferencija u Moskvi koja je ikada do sada bila organizovana, rezultira privlačenjem svežeg ruskog kapitala, što je jedan od ključnih preduslova održivog ekonomskog rasta Srbije.

(Glas Rusije)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u