ПРИЈАТЕЉСТВО НИЈЕ ДУГО ТРАЈАЛО! Италијански медији „заболи нож у леђа“ РУСИЈИ у јеку борбе са КОРОНАВИРУСОМ! ОВО НИКО НИЈЕ ОЧЕКИВАО

PRIJATELJSTVO NIJE DUGO TRAJALO! Italijanski mediji „zaboli nož u leđa“ RUSIJI u jeku borbe sa KORONAVIRUSOM! OVO NIKO NIJE OČEKIVAO

6 aprila 2020

Izjave zahvalnosti i prijateljstva Italije nakon što joj je Rusija danima slala avione pomoći nisu dugo potrajale. Na red su došle razmene optužbi kada je u italijanskim medijima osvanula vest da je Moskva među lekarima koje je poslala u teško pogođene severne regije sakrila i -špijune.

Neobičan sukob tradicionalno prijateljskih naroda usledila je nakon objavljivanja priče italijanskog lista o navodnoj prikrivenoj prirodi ruske misije.Rusi su prošle nedelje došli da pomognu u dezinfekciji bolnica i domova za negu u severnom italijanskom regionu koji je zabeležio više od polovine 14.681 službenih smrtnih slučajeva od korona virusa.

Mnogi su to odmah videli kao prilika da ruski predsednik Vladimir Putin iskaže „meku moć“ u trenutku velike slabosti za Zapad, a onda je italijanski list „La Stampa“ objavio da je u kontingentu od 104 lekara i stručnjaka gotovo sigurno ima i agenata iz ruske vojne obaveštajne agencije GRU.

– Nema sumnje da se među lekarima kriju i špijuni GRU-a – rekao je bivši stručnjak NATO-a za hemijsko oružje Hamiš de Breton-Gordon, a preneo „Moskou Tajms“.

Britanija optužuje agente GRU-a da su pokušali da otruju bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja 2018. godine. Američke obaveštajne agencije smatraju da je GRU, takođe, hakovao računarske servere demokratskih rivala američkog predsednika Donalda Trampa tokom izborne kampanje 2016. godine.

– Možemo da pretpostavimo da će ruski tim želeti da sazna što više o italijanskim snagama i osnuje obaveštajne mreže – izjavio je za „La Stampu“ bivši NATO stručnjak.

Odgovor Moskve je bio oštar i brz.

Ruska ambasada u Rimu je odmah prenela izjavu ruskog ministarstva odbrane kojom se osuđuju „rusofobične lažne vesti u duhu Hladnog rata“.

Ministarstvo odbrane optužilo je italijanski list da se „skriva iza ideala slobodnog govora“ kako bi širio priče koje podsećaju na „antisovjetsku propagandu“.

Oštri napadi Rusije na jednog od najvećih italijanskih listova podstakao je vladu premijera Đuzepea Kontea da se nakratko skrene fokus sa velike zdravstvene krize.

– Iako smo zahvalni na podršci Rusije, ne možemo da ne osudimo neprimereni ton koje koristi njeno ministarstvo odbrane. Sloboda izražavanja i pravo kritikovanja su osnovne vrednosti naše zemlje – navedeno je u saopštenju vlade.

Konstatovano je da je Rusija „imala pravo da odgovori“, ali na „formalni i tačan način“.

U razmenu optužbi brzo su se uključili i rusko ministarstvo spoljnih poslova i sama „La Stampa“.

Italijani u blizini Milana „aplauzom su pozdravili rusku kolonu kamiona, pevajući rusku himnu“, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Italijanska vlada saopštila je da će Rusi početi da leče pacijente u terenskoj bolnici nedaleko od Milana nakon završetka obuke.

Špijunaža i pandemije

Afera sa ruskim špijunima u Italiji nije izolovan slučaj. Na prvi pogled, špijunaža i pandemija korona virusa nemaju nikakve veze jedno s drugim. Ali, glavne svetske obaveštajne agencije uvek imaju „na radaru“ i globalne bolesti.

Krajem 2002. godine kada je počela epidemija SARS-s, kineska vlada je u početku sve držala u tajnosti. Tada je, podseća „Dojče vele“, nemačka obaveštajna služba za inostranstvo BND dostavila informacije o SARS-u i o njegovom širenju saveznoj vladi u Berlinu i zdravstvenim vlastima Nemačke.

Prema informacijama iz bezbednosnih krugova, BND je presretala telefonske razgovore i radio komunikaciju kineske vlade. Nemački agenti su tako došli, ne samo do informacija o samoj bolesti, već i o početnoj strategiji kineske vlade za zataškavanje epidemije.

Slično se ponašaju američke obaveštajne agencije sada, kada se radi o korona virusu. Novinska agencija Rojters i Jahu njuz objavile su da nacionalni direktor obaveštajnih agencija SAD, koji je odgovoran za svih 17 američkih obaveštajnih agencija i koji obaveštava Belu kuću, prikuplja i analizira aktuelne podatke o poreklu, razvoju, širenju i kontroli virusa.

Time se ne bavi samo CIA. Sjedinjene Države su jedna od retkih zemalja koja ima agenciju za špijuniranje u oblasti medicine i zdravstva koja je pod nadležnošću vojne tajne službe DIA.

Špijunaža i tajne službe ne mogu da izleče koronu, niti da je spreče, ali onima koji donose odluke mogu da pruže bolje informacije i, u idealnom slučaju, omoguće im bolje donošenje odluka. Tako se može smanjiti neizvesnost širenja bolesti.

I naravno, radi se i o proceni i priznavanju političke i ekonomske štete. To se takođe odnosi na rasprostranjene kampanje dezinformisanja i sve oštrije uzajamno optuživanje za izbijanje pandemije.

KOMENTARI23 komentara

 1. triglav says:

  eh, "zabola nož u leđa" ... to je turska terminologija. turci, kao i hazari, ne kapiraju odnose između belih ljudi.

  • Pera says:

   Izvini, ko su ti hazari ? Ja sam cuo za atlantidjane, lemure i jos po neke izumrle narode !

 2. filip says:

  Očito da Italija ne može da se iščupa iz kandži zapadnih saveznika uprkos mišljenju naroda

 3. petrovgrad says:

  Šta drogo i očekivati od Šakala iz Brisela.

 4. Sveta says:

  "Suzbijanje ‚malignog‚ Ruskog uticaja"

 5. šiško says:

  Konstatovano je da je Rusija „imala pravo da odgovori“, ali na „formalni i tačan način“. Ma pazi molim te!!! A vi ćete arbitrirati šta je to tačno i formalno? Sram da vas bude, skotovi smrdljivi!!! Niko od vaših tradicionalnih prijatelja nisu hteli ni da vas pogledaju, čak su vam i otimali sredstva za borbu protiv bolesti (ma šta ja o ovoj pandemiji mislim, vama je to bilo jako važno), kad vam je Rusija bez ikakvog uslovljavanja pružila velikodušnu pomoć. A vi sad pljujete po njima. Zaslužili ste da pocrkate svi do jednog, kakvi ste!!! Stoko nekulturna!!! Je li vam ovo dovoljno formalno i tačno? Ako nije, žalim slučaj, marvo! Ovde moram stati, mada sam toliko besan, da bih ih pljuvao do sutra... ili preksutra, jer što više pišem, sve mi više raznih nepravdi pada na pamet, pa sam sve ljući.

 6. milorad2 says:

  Da nije tužno bilo bi smešno.Izgleda da je u stvari SVAKI rus van rusije automatski špijun a i u rusiji sigurno radi za čeku,kgb,nkvd,gru ma izaberite sami.Bilo bi vrlo zanimljivo da se objasni kako je konjina, koja je napisala članak o ruskim špijunima zamislila da bi ruski ABH stručnjaci "osnivali mreže i pravili kontakte" u državi u kojoj je 24h policijski čas i u kojoj ti rusi mogu na ulicama rima da sretnu samo golubove.Možda je stoka mislila da će italijanski golubovi da počnu da rade za ruse i napuste italijansku obaveštajnu službu i tako postanu domaći izdajnici:).Ljudi koji potpisuju ovakve novinske člane su istinsko ZLO i vucibatine koje nam se i OVDE svima sasvim otvoreno pokazuju i prikazuju kao NEPRIJATELJI svega što čini naš život i postojanje.Nadam se da će takvi skotovi da konačno dobiju zaslužene kazne posle svakog proliva koji NAMA istresu po glavama svojim žvrljotinama, a u ovom slučaju se ova nakaza od "novinara" iz italije posrala na glave SVIH italijana koliko ih ima.Mislim da je vreme za vrlo precizne i OŠTRE zakone za ovakve propagandne poteze i i zaizvaje raznih problema preko otrovnog jezika i smrdljivog penkala.Takve vaške izazivaju mržnju nerede i ratove i sve to za MALE pare e pa vreme je da za te male pare dobijaju VELIKE robije da se honorarni poslič sa strane ne bi tako slatko isplatio svakom pacovu koji bi na tudjoj nesreći da zaradi par stotina evra mesečno.

  • šiško says:

   Tako je. Šta to može da se ušpijunira u današnja vremena što već nisu videli svi oni silni sateliti, dronovi, službenici ambasada, dopisnici medija i niza drugih službi? I zašto bi Rusija špijunirala baš njih? Šta to oni imaju ili znaju što drugi nemaju ili ne znaju? N I Š T A !!! Besmisleno. Pridaju sebi veći značaj nego što stvarno imaju. Ovaj svet se davi u narcisoidnosti. Sve nas vuku na dno ovakve novinarske i političke ništarije. Šta sad Rusija da im kaže, kako da im odgovori osim onako po srpski: "Ma gonite se g.!" Još oni izvoljevaju. Hoće "formalno i tačno". More marš tamo u kućicu!

 7. Zoran says:

  Sta vis evolite,d a vas globaliu Kina i Rusija ili Amerika? :)

 8. Kosovac says:

  Najbolja špijunska organizacija je „Lekari bez granica“. Njihovo delovanje je bilo vidljivo i očigledno u građanskom ratu kada su raspadali Jugoslaviju. Ali oni su se šetali „humano“ svuda po terenu. …..Ruski lekari u Italiji verujem da nemaju vremena da se šećkaju, sem po bolnicama. Ovo neka Italijanska budala pravi zamešateljstvo i normalno baca kosku.

 9. Zoran says:

  Kako su Nemci znali koje geografsko područje treba prisluškivati i ključne termine da bi potvrdili SARS, kako su Amerikanci znali da je to Vuha. Oni koji postavljaju kukavičje jaje znaju sve o jajetu osim kada se kukavica izlegla. Oni koji ne znaju ništa o kukavičjem jajetu moraju saznati svim sredstvima pa i špijunažom.

 10. Gagi says:

  Nisu to "Italijanski" mediji, svi mediji se danas kontrolisu iz jednog svetskog centra, odatle se i finansiraju.To je isti centar koji je napravio ovo zlo, sve je danas umrezeno i pod kontrolom.Ista je situacija kao posle II sv.rata, Rusi su dali najveci doprinos u slamanju fasizma i oslobadjanju naroda.Odmah se potom pojavio zapad sa njegovim nevidjenim "uspesima" a propaganda je ubedila narod da su oni pobedili fasiste. Nikada se zapadne hijene ne predaju, cak i u ovim teskim momentima su veoma aktivni u hohstapleraju i lazima. To je njihova hrana i izvor zivota, zar se njihov sistem zivljenja ne zasniva na propasti drugoga da bi oni bili bogati i mocni?

  • harry neron says:

   Nije istina. La Stampa iz Torina je jedini italijanski medij koji je nezavisan od pritisaka politike jer je u 100% vlastništvu familije Agnelli, a bez Agnellia nema ni savremene Italije. U toj istoj La Stampi su pisali i neke druge stvari oko ruske pomoči, da je 80% te pomoči u danom momentu bezpotrebne jer imaju italijani i sami dovoljno cisterni i naroda za pranje ulica.

 11. Cetnik says:

  Da evo i kod nas stigli spijuni.

 12. Poaro says:

  Hamiš de Breton Godron nije baš neko italijansko , ali jeste britansko ime.Reći da su neke novine Italijanske, samo zato što se štampaju u Italiji, ili Beogradu... je naivno, u ovoj globaqlističkoj farmi ćuraka zvanoj Zemlja.Ko pita zahvalne Italijane šta će izaći u La Stampi, ili Srbe šta piše blic. S v i mainsteam mediji imaju samo jednog(1) gazdu - Mr NSP.

 13. Maksa says:

  Sta reci svaka ambasada zemalja Eu u Srbiji je rasadnik spijuna koji vrsljaju na sve strane. Sve informacije se slivaju u Americku ambasadu u Beogradu koja je centar za ceo Balkan.

  • RASPUCHIN says:

   A šta će im ambasade kada je premijer-ka ustaški špijun? Znači da je automatski i špijun Vatikana , Njemačke , NATO-a , Amerike , itd.. O ostalim ustaškim i šiptarskim špijunima , a pun je Beograd takvih , ne treba ni govoriti. Koliko samo medija oni kontrolišu? Što pisanih , što elektronskih? Imate jednu čistu držano-špijunsku-ustašku TV u sred Beograda.

   • Kosovac says:

    @ RASPUCHIN, …..Tačno, RTS se javno izvinila ustašama zbog svog izveštavanja u vreme sukoba devedesetih. Bilo je to odvratno i poražavajuće za sve nas koji smo slušali to njihovo saopštenje.

    • Kajge says:

     Govnari. Šta drugo da kažem, a 6.aprila na dan hitlerove odmazde za 27.mart,pustamo boje nemačke zastave da svetle po Beogradu. Plunuli smo na naše žrtve. Sramota Srbijo.

  • Aleks says:

   Gesta koju su učinili Rusi i to nije jeftina gesta vredi poštovanja. A Nato i ameri nek seru koliko hoče u očima naroda slika je jasna. U nevolji sve izađe na videlo

 14. Rafmanjinov says:

  Ruski i Kineski stručnjaci su došli na sever Italije, da istraže od čega je zapravo umro taj narod, od korone nije?! Sad što su se satanisti uplašili, istine, je njihov problem. Isto važi za Srbiju.

 15. Pera says:

  Zaneli smo se mnogo, od svih pandemija gripa, korona je sa najmanje zrtava ali sa najvisom medijskom pompom ! Dal da sakriju zatvaranje Hristovog groba ili za proslavu svoje pashe koju prvi put posle hiljade godina, proslavljaju uz zrtve na hramovnoj gori, jer su i muslimanima zatvorili dzamiju Al Aksa na hramovnoj gori gde je bio solomonov hram ? Dosta pravoslavnih velikodostojnika tvrdi da sacekuju svog mesiju, nama znanog kao antihrist ! Jedno prorostvo tvrdi da ce solomonovu sinagogu obnoviti za 3 dana ! Zivi bili pa videli !

  • Pera says:

   Uzgred, pogledajte malo po internetu statistiku koju su svi listovi objavljivali ! Svinjski grip je imao milijardu zarazenih ! Sadasnja zaraza je HILJADU puta manja, milion i nesto ! Ko je onda tu lud ? Ko su ti odani koji veruju sta vlast kaze ? Pa bezboznici ! Izvinite, ali ni jedan Srbin pravoslavne ne veruje ovim djavolim izaslanicima ili ako preciznije hocete, cionistickim slugama !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *