Prijemni ispit: Srpski bez bodova na upisu?

Prijemni ispit: Srpski bez bodova na upisu?

23 juna 2013

Maturski ispitRezultati završnog ispita iz srpskog jezika neće se bodovati prilikom upisa učenika u srednje škole, već će đaci biti rangirani na osnovu uspeha iz osnovne škole, rezultata ispita iz matematike i poena koje im je donelo učešće na takmičenjima.

Kako saznaje dnevni list “Danas”, ovakvu odluku trebalo da donese Republička upisna komisija, nakon što je policija utvrdila da je i test iz srpskog bio “provaljen”. Izvor ovog lista kaže da su ovi rezultati “sasvim dovoljni da se izvrši relevantno bodovanje i raspoređivanje učenika u srednje škole”, te da se time “štiti procedura, sistem, ali i najveći deo populacije malih maturanata”.

List nezvanično saznaje da u Ministarstvu prosvete razmišljaju o dve mogućnosti: Ili da se svim đacima prizna maksimalan broj poena iz srpskog ili da se bodovi nikome ne računaju. Konačnu odluku o tome doneće Republička upisna komisija.

Predsednik te komisije Zoran Kostić izjavio je tokom vikenda da test iz srpskog neće biti ponovljen, a izvor ovog lista objašnjava da bi to izazvalo preveliki šok kod učenika, kao i da postoji opravdan strah da bi neki roditelji zabranili svojoj deci da ponovo polažu taj ispit.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *