Прилепин жели да освоји Кијев

Prilepin želi da osvoji Kijev

17 februara 2017

15 Prilepin (2)_620x0

RATOVANJE u Donbasu mnogo je važnije poznatom ruskom piscu Zaharu Prilepinu nego pisanje novih romana. Iako je ovih dana dobio nagradu ruske vlade za kulturu, a pre toga je boravio u Srbiji gde je dobio „Andrićevu nagradu“, Prilepin je sada u maskirnoj uniformi u Donjecku gde je formirao bataljon dobrovoljaca.

U novoformiranom bataljonu Prilepin je zamenik komandira specijalaca zadužen za moralno-politički rad. On je već ratovao u Donbasu, a pre toga u Čečeniji i Dagestanu.

Putinov portparol Dmitrij Peskov nije hteo da komentariše boravak Prilepina u Donbasu, ali je priznao da u nepriznatim republikama ima građana Rusije, kao i građana zapadne i jugoistočne Evrope, koji „po zovu srca ili iz nekih drugih razloga odlaze u Donbas“. Major Prilepin tvrdi da mu je želja da sa svojim istomišljenicima osvoji Kijev. U tom bataljonu je 90 odsto ljudi koji su već ratovali.

U intervjuu koji je dao „Komsomolskoj pravdi“, Zahar Prilepin objašnjava da je od 18. veka naovamo stotine pesnika i pisaca ratovalo za Rusiju. On kaže da je Puškin govorio da je ratovanje važnije od bilo koje literature.

Za razliku od jednog broja ruskih nacionalista koji negiraju postojanje ukrajinske nacije, Prilepin ne misli tako.

– Kao što postoje mnogobrojni narodi na postsovjetskom prostranstvu, tako postoje i Ukrajinci. Moja prababa je bila Ukrajinka. Ja poznajem ukrajinsku literaturu. Mi ne ratujemo sa ukrajinskim narodom nego sa sadašnjim vlastima – objašnjava Prilepin, i dodaje da ga posebno iritiraju oni književnici koji iz udobnih pozicija u Moskvi mudruju o ratu u Donbasu.

 

NEPOVERENJE

Zahar Prilepin ne veruje ukrajinskom rukovodstvu koje izbegava da ispuni dogovore iz Minska, već pokušava da, metar po metar, osvoji teritoriju koja je sada pod kontrolom Donjecke i Luganske narodne republike.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *