Приликом хапшења Асанж у рукама држао СИМБОЛ ПРОТИВНИKА НАТО АГРЕСИЈЕ НА СРБЕ

Prilikom hapšenja Asanž u rukama držao SIMBOL PROTIVNIKA NATO AGRESIJE NA SRBE

11 aprila 2019

Osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž uhapšen je danas u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Na snimku hapšenja koji je objavljen, Asanž izgleda poprilično loše, gotovo neprepoznatljivo. Njega je policija na silu izvukla iz zgrade ambsade. Ispred zgrade je bio veliki broj policijskih kola.

Međutim, na snimku hapšenja Asanža može se primetiti jedan vrlo interesantan detalj. Osnivač „Vikiliksa“ je na silu izvučen iz ambasade i odveden u policijska kola, a tom prilikom je u rukama koje su mu bile vezane lisicama, držao knjigu koju nije ispuštao – „Istorija nacionalne bezbednosti države“ (Gore Vidal History of The National Security State).U knjizi se nalaze intervjui koje je sa piscem Gorom Vidalom uradio ugledni novinar Pol Džej. U njima se sumiraju kritike na račun državnog aparata Amerike.

Knjiga govori o istorijskim događajima koji su doveli do osnivanja masovnog vojno-indrustijsko-bezbednosnog kompleksa i političke kulture koja nam je dala izraz „imperijalno predsedništvo“ – termin koji označava da predsednik SAD-a ima nekontrolisanu moć i da izlazi iz okvira svojih predsedničkih ovlašćenja.

Gor Vidal bio je američki književnik, scenarista i političar, poznat po svojim romanima i esejima izbrušenog stila, provokativnim i duhovitim izjavama, kao i po oštroj kritici američke politike. Smatra se jednom od najkontroverznijih figura američkog javnog života dvadestog veka.

Zbog stalnih kritika na račun američkog državnog aparata, njegova dela su bila zabranjivana, u medijima nije bilo dozvoljeno da se objavljuju njegovi članci.

Kao esejista i politički angažovani intelektualac Vidal se fokusirao na istoriju SAD i njegovog društva, istražujući na koji način je spoljna politika transformisala Ameriku u dekadentu imperiju.

Otvoreno se suprostavljao Ratu u Vijetnamu, Bombardovanju Jugoslavije, Ratu u Avganistanu i Ratu u Iraku.

Osim političkim i istorijskim temama u esejima se bavio problemima seksualnosti i religije. Poznate su i njegove žestoke javne rasprave sa Normanom Majlerom i Vilijemom Baklijem mlađim.

KOMENTARI5 komentara

 1. Vesko says:

  Bice OSLOBODEN!! Jer su ga uhapsili NELEGALNO, ne stranoj teritoriji na kojoj sudski nalozi Britanije NE VAZE!! VELIKA GRESKA U PROCEDURI!!

 2. Pravda says:

  Pirgavi zlikovci stalno dokazuju da su ti.

 3. Zoran says:

  Kako na silu? Pa slozio se d aga odvedu. Do sada nisu imali prava da udhju u stranu ambasadu i uhapse Asanzea, a sad aimaju pravo. Nego dosadilo mu da ne izlazi nigde, pa bolje i sudjenje i zatvor nego sam ceo zivot.

 4. petrovgrad says:

  Ovaj će proći kao onaj Saudijski novinar u konzulatu u Istambulu. Svaka mu čast, barem ih je godinama uzdrmao iz temelja. Činimi se da je najveći borac protiv imperijalizma, kao Staljin protiv Fašizma.

 5. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Najjadniji detalj je ovaj policijski pacijent koji se nešto kezi kao da on lično ima nekakve koristi od ovog hapšenja, isprsio se ko da je on tu nekakav glavni i odgovorni inspektor Nagib od kojeg zavisi opstanak Sveta. Jalov čovečuljak kao i 99,999% policajaca, praznoglavi tupan koji misli da nešto radi, da je nešto postigao i da će da bude zapažen od svojih gospodara, a sve što oni rade je da doprinose svojoj propasti; ubrzo se propiju jer su im penzije malene a žena ih ostavila, deca ih mrzi ako ih uopšte imaju, nemaju prijatelje i šetaju ko klošari sami po gradu; znamo ih svi, svi su takvi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *