Primirje na istoku Ukrajine ipak nije dogovoreno

Primirje na istoku Ukrajine ipak nije dogovoreno

3 septembra 2014

putin-1-stranaZvanični Kremlj saopštio je da se predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petro Porošenko u telefonskom razgovoru nisu dogovrili o prekidu vatre.

Kremlj je objasnio da su Putin i Porošenko dogovorili korake za postizanje mira na istoku Ukrajine, ali dogovora o prekidu vatre nije bilo pošto Rusija ne učestvuje u tom konfliktu.

Pres služba ukrajinskog predsednika prethodno je saopštila da su dvojica lidera postigla dogovor o „stalnom prekidu vatre“ na istoku Ukrajine, u regionu Donbas, preneo je Rojters.

„Predsednici su se međusobno složili o koracima koji će omogućiti da nastupi mir“, navodi se u saopštenju zvaničnog Kijeva, objavljenom nakon telefonskog razogovora između Putina i Porošenka.

Putinov portparol Dmitrij Peskov je, međutim, pojasnio da su „Putin i Porošenko zaista razgovarali o koracima koji će doprineti postizanju primirja između proruskih i ukrajinskih snaga, ali Rusija ne može da učestvuje u dogovaranju prekida vatre pošto nije jedna od strana u sukobu.“

Nakon jutrošnjeg telefonskog razgovora Putina i Porošenka prvi se oglasio Peskov, koji je tada rekao da su se „dvojica lidera uglavnom složila oko toga šta treba da bude preduzeto da bi se okončala ukrajinska kriza“.

„Predsednici dve zemlje su razmenili mišljenja oko toga šta treba prvo preduzeti kako bi se što pre okončalo krvoproliće na jugoistoku Ukrajine“, rekao je Peskov.

„Stavovi Putina i Porošenka o mogućim načinima za okončanje ove teške krize se u značajnoj meri podudaraju“, dodao je portparol ruskog predsednika.

Lideri Rusije i Ukrajine su se prošle nedelje sastali u Minsku, ali tada nisu ostvarili napredak prema okončanju konflikta na istoku Ukrajine, koji se poslednjih nedelja dodatno intenzivirao.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *