„Princip je atentator, a ne terorista“

„Princip je atentator, a ne terorista“

21 septembra 2013

gavrilo-princip2021848914Australijski istoričar Kristofer Klark izjavio je da je promenio svoju prvobitnu kvalifikaciju Gavrila Principa kao teroriste u atentator.

Klark, autor knjige „Mesečari – kako je Evropa krenula u rat 1914“, kaže za politiku da je promenio svoju prvobitnu kvalifikaciju i da Principa u novom izdanju knjige uglavnom zove atentator, a ne teroriste.

„Nisam imao želju da Srbiju predstavim u negativnom svetlu ali sam ipak osećao obavezu da prikažem previranja u zemlji i objasnim zašto su Austrijanci tako reagovali na razvoj dogadjaja“, izjavio je za Politiku Klark, koji kao profesor radi na Kembridžu.

Istoričar, čija su teze u knjizi „Mesečari – kako je Evropa krenula u rat 1914“ izazvale brojna reagovanja na srpskoj kulturnoj, naučnoj i političkoj sceni, rekao je da je termin terorista, koji je prvobitno iskorisio u definisanju ubistva koje je počinio Gavrilo Princip u Sarajevskom atentatu, postao prilično „prljav“ i da može biti zloupotrebljen.

„Zbog toga sam tu reč u najnovijem nemačkom izdanju knjige uglavnom izmenio u ‘atentator'“, rekao je Klark.

Klark je dodao da su gotovo svi savremeni istorijski izvori iskrivljeni predrasudama i pristrasnim izveštajima raznih vrsta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *