ПРИПАДНИК ДБ О ТАЈНОЈ АКЦИЈИ ОЗНА: Убили смо 900 усташа из Јасеновца! Као псе смо их јурили по свету…

PRIPADNIK DB O TAJNOJ AKCIJI OZNA: Ubili smo 900 ustaša iz Jasenovca! Kao pse smo ih jurili po svetu…

22 aprila 2021

Između 850 i 900 najgorih ustaških koljača koji su počinili najkrvavija zverstva u Jasenovcu, Novoj Gradiški i ostalim logorima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj likvidirano je po kratkom postupku.

Ruka pravde stigla ih je zahvaljujući munjevitoj akciji tadašnjih operativaca OZNA, mahom Srba, koji su na izmaku Drugog svetskog rata uz pomoć preživelih logoraša identifikovali zločince koji su pokušali da pobegnu iz zemlje, otkriva bivši obaveštajac Službe državne bezbednosti Božidar Boža Spasić.Čuvala ih vojska

– U pitanju su koljači Ustaške vojnice raspoređeni na različitim funkcijama po logorima, od čuvara i niže rangiranih zapovednika koji su u opštem ratnom metežu uspeli da pobegnu u Austriju. Nemajući pojma ko su, Englezi su u Blajburgu zaustavili voz s dve kompozicije prepune tobože političkih izbeglica iz Hrvatske, kako su se predstavljali. Zahvaljujući brzoj intervenciji srpskih obaveštajaca u OZNA, oni su identifikovani. Kada su čuli o kome se radi, Englezi su te dve kompozicije samo vratili ka Mariboru u ruke partizana. Po Titovoj odluci likvidirani po kratkom postupku – ispričao je Spasić kako je u sumrak Drugog svetskog rata počela borba protiv ustaških terorista.

Bitka za pravdu je nastavljena narednih decenija i jedan za drugim širom sveta padali su kao kruške ustaše koje su se krile u emigraciji, mahom u zemljama koje su iz raznih razloga odbijale da ih izruče u tadašnju SFRJ. Likvidirani su na ulici, na spavanju, nigde nisu mogli da se osećaju sigurnim. Ovu bitku u SDB punih 15 godina vodio je i sam Spasić, koji je, kao operativac, bio zadužen za borbu protiv ekstremne ustaške i albanske terorističke emigracije.

– Glavešine poput Maksa Lubarića, Dinka i Nade Šakić (zapovednici logora Jasenovac i Nova Gradiška) pacovskim kanalima su se razmileli po svetu i utočište našli mahom u Južnoj Americi. Lovili smo ih godinama kao pse i likvidirali jednog po jednog. Mnogi me danas pitaju zašto nisu smaknuli Dinka i Nadu Šakić, koji su bili odgovorni za stotine srpskih žrtava u Jasenovcu, a koji su se krili u Argentini i Paragvaju. Prvo, do njih je bilo teško doći jer ih je 24 sata dnevno sedam dana u nedelji čuvalo oko 50 vojnika, drugo, shvatili smo da kod njih dolaze ustaše iz celog sveta. Dinko i Nada Šakić su postali naš mamac, pratili smo sve koji dolaze kod njih, identifikovali ih, a potom, jednog po jednog, likvidirali kada bi se vratili u svoju zemlju. Na ovaj način smo smakli 10 do 15 ustaša iz Jasenovca koji su dolazili kod Šakića, a nama su se lepo namestili kao na tacni – ispričao je sagovornik.

Slučaj „Barešić“

Šakić je, kako otkriva Spasić, i ne znajući odigrao ključnu ulogu u hvatanju Mira Barešića, koji je 1971. zverski ubio jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića. Iako je za ovo ubistvo osuđen na doživotnu robiju, ubrzo je pušten u zamenu za taoce iz aviona koji su oteli hrvatski emigranti i tada mu se, kako se činilo, gubi svaki trag.

– Barešić je prebačen u Paragvaj i Šakić je, zahvaljujući svojim vezama u američkoj obaveštajnoj službi CIA, uspeo da ga zaposli kao telohranitelja uglednog američkog senatora. Mi smo bili u obavezi da gledamo sve moguće snimke koji su se pojavljivali i tako smo, gledajući neki film s proslave u Vašingtonu, uočili nekog ko bi mogao biti Miro Barešić. Identifikovali smo ga kada se sastao sa Šakićem, nastavili smo operativno praćenje i ustanovili da je to zaista on. Usledila je protestna nota Amerikancima koji su ga posle dva meseca pod pritiskom jugoslovenskih vlasti vratili u švedski zatvor – ispričao je Spasić.

Barešiću je 1985. kazna preinačena u 18 godina zatvora, a dve godine kasnije pušten je na slobodu, posle pola odslužene kazne. Vratio se u Hrvatsku posle proglašenja nezavisnosti, a ubijen je 31. jula 1991. pod nerazjašnjenim okolnostima u selu Miranje Donje kraj Benkovca.

Artukovića tražili u paketu s Đujićem

Andrija Artuković, desna ruka Ante Pavelića, bio je još jedan od ustaških zlikovaca koji je uspeo da se izmigolji posle Drugog svetskog rata i pobegne u Ameriku. Izručen je sredinom osamdesetih godina prošlog veka.

– Kada je traženo izručenje Artukovića istovremeno je od SAD zahtevano da isporuče i četničkog vojvode Momčila Đujića, ali su nas Amerikanci dva puta odbili jer nisu želeli da isporuče Đujića. Artukovića su isporučili kada je već bio ozbiljno bolestan. Na nosilima su ga uneli u zagrebačku zatvorsku bolnicu Remetinec. Dva puta sam ga obišao u zatvoru, ali je toliko bio senilan da nije ni znao gde se nalazi, a kamoli šta priča. Nikada nije ustao iz tog kreveta, u kom je i umro 1986, ali je ipak umro u našoj zemlji – ispričao je Spasić.

Činjenice:

* 10 do 15 ustaša iz Jasenovca likvidirano zahvaljujući Dinku Šakiću, koji je poslužio kao mamac

* 50 vojnika čuvalo je 24 sata dnevno Dinka i Nadu Šakić u Argentini i Paragvaju

* 7.000 imena ustaških terorista bilo je u specijalnoj knjizi SDB

Zločincima puštao kolce telefonom

Početkom osamdesetih, kada sam preuzeo sektor borbe protiv ustaških i albanskih terorista u emigraciji, počeo sam da sprovodim specijalni rat protiv njih. Imao sam knjigu sa 7.000 imena ustaša širom sveta koje sam zvao u dva-tri ujutru i puštao im s kasetofona Užičko i Čačansko kolo. To ih je izluđivalo i psovali su mi majku četničku. Cilj je bio držati ih u stalnom strahu, da znaju da smo blizu i da im dišemo za vrat. I plašili su nas se jer su znali da znamo sve o njima i da ne postoji taj bircus i mračna kafana bilo gde u svetu gde se oni mogu sakriti, a da mi to ne znamo, otkrio je Spasić.

Spasićima služba porodična tradicija

U SDB sam ušao na zahtev tadašnjeg rukovodstva ove službe jer su procenili da ja to mogu. To je inače naša porodična tradicija. Moj stric, po kom nosim ime, 1941. bio je prvi komandant partizanske milicije u oslobođenom Čačku, moj otac i njegov drugi brat su radili u službi, tako da nam je to u krvi. Tradiciju su prekinuli moji sinovi, koji nisu hteli ni da čuju za ovaj posao. Srpske obaveštajne službe decenijama su bile izuzetno poštovane u svetu. Metode po kojim su radile danas se proučavaju u gotovo svim obaveštajnim školama u svetu, ispričao je Spasić, koji je za svoj rad dva puta odlikovan.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI29 komentara

 1. Pingback: PRIPADNIK DB O TAJNOJ AKCIJI OZNA: Ubili smo 900 ustaša iz Jasenovca! Kao pse smo ih jurili po svetu… – Prava istina o svemu

 2. Za Srbiju says:

  Sve u svemu, od silne potražnje, ubiste 10 - 15 ustaša. Nemate ni tačan broj, pa mi je ovoliko sumnjivo. Šta bi sa onih preostalih 6990 ustaša? A koliko ste pobili nevinih Ravnogoraca? Bolje da ćutiš jadni titoisto!

  • Ivana says:

   Ma laži za glupe i lakoverne Srbe u tri genocida hrvati su hrvatsku i privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu očistili od Srba. Ono malo šta je ostalo u hrvatskoj svakodnevno menjaju veru i postaju veliki rvati katolici. Glupi srpski generali i dupelisci rvata tite su pristali na cepanje Srbije, krađu srpske industrije i premeštanje u rvatsku i zloveniju. Usraše su sve svoje ciljeve ispunili dobili i srpsku Baranju opet preko srpskih komunista generala rvatskih dupelizaca. Srbija je izgubila sve i dalje gubimo iz dana u dan. Narod je pod jarmom i okupacijom usraša koji žive u Srbiji kao petokolonaši. Sri su poniženi, opljačkani, genocidom počišćeni s vekovnih ognjišta, bez svojih vladara, dno dna.

   • Veliki brat says:

    @Ivana Privremeno ti ga metnem. ;)

    • da da says:

     Marš u štalu.

    • Velika Metla says:

     veliki brat, metneš svoj nos u njeno pe-du, ako ti i to dozvoli.

     • Krcun says:

      Neka je večna slava i hvala svim pripadnicima OZN. Nažalost izdali su ih iz vrha posle gašenja te službe.A ovi što pljuju po OZN tzv ravnogorci , ubijali su Srbe i predavali ustašama i Nemcima,pokrije se ušima i ćutite saradnici zapadnih ob.službi.

    • Istina says:

     Ivana, sve si u pravu.

   • Krcun says:

    Jel to priča Draškovića,Šešelja ili Đinđića?

  • Cetinja says:

   Komunisti su sa ustašama odradili zajednički posao u vezi Srba, jer im je gazda jedan. Taj Blajburg je odradjen samo da se "Srbi ne dosete", i da se Srbima umiri bol za milion nevinih pobijenih ubistvom nekoliko stotina hrvatskih m o n s t r u m a. Komunizam je samo medju pravoslavnim narodima imao maligni uticaj(Rusi, Srbi) gde je stradalo na milione ljudi u indukovanom versko-gradjanskom ratu.nekako,i Jasenovac,Gradiška... Lubjanka, Goli otok,Hag etc... s a m o Srbi i Rusi.I današnji tzv"drugoSrbi(janci)", kao i hrvatijansko amnezirano"pučanstvo", koje javno izražava apsolutnu neinformisanost o genocidu nad Srbima-svi su oni plodovi tog flertovanja ustaša i komunista. Ali i p a k, znaju značenje svojih tomson-pesama.I oduševljeno ih prenose s generacije na generaciju.Ali, NIKO još nije prevario Boga.

   • Nikola says:

    Blajburg je odradjen ne zbog Srba i zločina nad njima, nego zbog Tita da bi imao mir u državi o vlada do smrti.

   • joka says:

    nisu ih mogli pobiti u jasenovcu vec uhitili ih u stranim drzavama, blago ustasama dok je tita i partizana,,, vidi se ko vlada dans u hrv,, i u beogradu isti oni koji su ubijali samo srbe.

 3. test01 says:

  malo ... NDH i sada postoji - samo su promenili ime !

 4. milos says:

  Jes a komandant logora umro od starosti

  • padre says:

   E da su tebe imali tad, pa da jih sve središ!

 5. ko says:

  Ovaj Spasic je jedno govedo, nista mu ne verujem.

  • Istina says:

   Komunjara

 6. Gagi says:

  Vrlo interesantna prica i ... nedovoljno jasna. Secamo se da su sa ovim ustasama stradali i pripadnici JVO koji nisu bili u Jasenovcu. Ocigledno je da je ova "borba" sluzila da se eliminisu potencijalni organizatori i protivnici nove okupatorske vlasti. Kako to, da su ostale ustase koji su klali i ubijali Srbe po selima na podrucju Srpske Krajine - abolirani. Te druge ustase nisu bili krvnici i nisu se borili na strani hitlera, oni su bili podobni i njih 70 000 tito je presvukao u partizane. Nesto kasnije su TI podobni "oslobodili" srbiju od Srba a svoj zivot su zasnovali u tudjim kucama i krevetima, naravno onih pobijenih Srba koji su bili neprijatelji nove ideologije koja nas je unakazila. Broj pobijenih Srba i otete imovine dolaskom "oslobodioca" do danas nije tacno poznat a steta Srpskog naroda i njihove drzave je do danas nemerljiva. Jedan Jasenovac je zamenjen drugim - mirnodopskim. U tom novom niko nije smeo da se izjasnis kao Srbin, ogromna vecina naroda je kao svoju zastitu opstanka prigrlila crvenu knjizicu i nove obicaje okupatora. Sva Srpska antifasisticka zalaganja i zrtve su kasnije "ravnomerno" rasporedjeni sa onima koji su se zajedno borili sa fasistima a kao gubitnici su svoj spas i aboliciju pronasli u komunistickoj ideologiji i sistemu. Ovakve price i izjave sluze da bi se ponovo pravdao ( po ko zna koji put) jedan rusilacki okupatorski sistem koji je unakazio Srpski narod. Taj sistem je bio uvod i podloga za desavanja devedesetih i konacno razvlascivanje Srba od njihovih istorijskih zasluga. Nesto kasnije su nam takodje oteli kompletnu privrednu infrastrukturu koju su Srbi zaradili u komunizmu, celu drzavu su nam oteli i Srbi danas nemaju nista svoje. Danas su Srbi u svojoj drzavi gradjani koji nemaju nikakva prava ni svoju imovinu, sve je to razvuceno na sve strane od potomaka ovih ustasa koji su zavladali posle "oslobodjenja". Posle svih ovih strahota koje smo preziveli u titovoj okupaciji, neumorno nam se javljaju zasluzni operativci tog sistema i ubedjuju nas, da nam je u stvari njihovom zaslugom dobro ali mi odrpani i pretuceni logorasi nismo u stanju to da shvatimo. Ima danas takvih na sve strane i svim medijima, generala koji nisu znali da odbrane narod, politicara koji nisu bili sposobni da ista ispregovaraju, policajaca koji nisu culi za muku Djordja Martinovica. Kao i uvek, ti urlatori svoje okupacione partije su najglasniji u borbi za ocuvanje Srpskog naroda i njihovih udobnih okupacionih fotelja. Kao sto vidimo, fotelje su ostale sigurne i nedirnute a Srpski narod je njihovom zaslugom raskucen i izbegao je na sve strane ovog sveta. Jos ce narod i drzava da se osipaju, ovi novi levicarski kapitalisti nisu jos sve raskrcmili,ima tu jos dosta delova nasih teritorija o kojima bi moglo da se prica i trguje. Nije to nimalo lose kada narod izgine i nesto stvori a posle se to otme i polako krcmi. Narod tu vise nije ni potreban, mogu oni da zive i bez naroda, sta ce im narod da ih zamara i pravi problem kada je sada sve NJIHOVO.

  • Aleksandar bre says:

   Spolja gladac - iznutra jadac. Kao decu su nas stalno usmeravali i savetovali nam da nam se život i dela u budućnosti ne svode na tu izreku, jer je to dokaz da smo život prokockali. Videvši "šljašteći" naslov, pročitah i tekst... i dobih silnu želju da napišem nešto. Kao kada vidiš nešto odvratno i jednostavno momentalno moraš da pljuneš od gađenja. I imam šta da vidim. Daleko od toga da sam jedini kome dođe da "pljune", tako da je suvišno da se i ja upuštam u izražavanje u najmanju ruku čuđenja. A onda pomislih na autora teksta i urednika koji sve to sklepaše,urediše, objaviše i izliše "svinjama u korito" uz ostale pomije. Kakvo je njihovo mišljenje o stanju svesti populacije, poštovanju nečije ličnosti da se prema njemu u skladu sa time i ophode. Sve u svemu, strategija samog teksta mi nije jasna... nešto pišeš sa nekim ciljem, da ukažeš na nešto... Ovde su ukazali samo na to da je vrh KP bio u dogovoru sa vrhom NDH... što opet takođe NIJE TAJNA (osim za sociološku nedonoščad poput bratstveno-jedinstvenujućih jugoslovena što se kraće zovu autošovinisti). Otuda ona poslovica sa početka koja u potpunosti oslikava ovu surutku od teksta. PS Surutka je i svinjama mnogo korisnija u koritu od ovoga.

 7. marko says:

  ta stoka od ozne i danas ovo smece od bia u srbiji je isto smece i sposobnosti ravn o nicemu.gde su danas sprske tajne sluzbe da ubiaju ove ustase po hrvatskoj koj i su zaklalai nevinih staraca 2400 da ih onako pobiju da n itk o ne zna metkom u glavu i kraj price nema ih cuva ih vucici grob mu jebem krvavi gde ce leci koji menja ustav da fasistima nato preda kosoovo

  • Karital says:

   Samo neka dođu ti tvoji iz BIE ili OZNE.Ne bu se vrnuli nazaj!

 8. petrovgrad says:

  Službe državne beybednosti bile su organizovane po nacionalnom ključu i imale su zadatak da svaka čisti emigraciju iz svojih redova. SDB Srbije za Srbe odnosno četničku emigraciju, Hrvatska ustašku i tako rdom. Srpska SDB nije se mešala u likvidciji ustaške emigracije. Krcun, Ranković i ostali bili su zaduženi za Srbe, pre svega popove i ostale entikomuniste. To što priča Spasić da je vršljao po ustaškoj emigraciji to je uverljivo za Makarenko učenike. Ima još neko ko je sve to poznato, osim Spasiću. Srbin nije mogao da pridje u ustaške klubove, niti Hrvat u četničke, To da su Albanski klubovi i organizacije usko sarađivali sa ustašama, toga je bilo. Opreznosti je bilo i te kako. Ne bi opstali da nije bilo opreza. To u Mariboru 1945 što pominje u to verujem, jer su Englazi vratili ustaše i predali partizanima iz razloga što nisu imali status vojne formacije, već je to bila partijska formacija.

 9. Kosovac says:

  Mogao bi bivši obaveštajac Službe državne bezbednosti Božidar Boža Spasić da kaže i koliko su tada pobili Srba rodoljuba, boraca i simpatizera JVO. Četnika. Dakle, po Titovoj odluci likvidirani su tamo po kratkom postupku i Srbi, da bi se stvorila simetrija sa ustaškim koljačima. Sramno prećutkuje to ovaj Božidar Boža Spasić, njegovo ovoliko zadovoljstvo je sigurno i u tome što su Srbi OZNA pored ustaša, ubijali i svoje Srbe. Koje srbokomunisti nisu ni računali u ljude. ……….Ovo što sam rekao svi znaju, ali izgleda niko neće da kaže javno i glasno. Neće čak ni Novoistoričari.

 10. 1389 says:

  Rvati su za duvanje tudjeg spremni...

  • Istina says:

   Sad ce ponovo da ih salju na Rusiju.

   • Kosovac says:

    @ Istina, .....Da, istorija se ponavlja.

 11. Gagi says:

  Jurcali su po celom svetu i trosili narodne pare da bi navodno "osvetili" Srbe. Za to vreme najvece ustase im bile u Bgd-u, vodili sportska drustva i brinuli o vojsci koja nece biti osposobljena za unutrasnji sukob. Onaj Loncar bio ministar inostranih poslova, ma bilo ih je koliko hoces a ovi "nasi" o tome nisu imali pojma. He he, da se covek od muke nasmeje.

 12. šiško says:

  Lažete! Jurili ste i ubijali "četnike", a ustaške koljače čuvali kao malo vode na dlanu. Eno i dan danas maksa luburića u americi, živi bezbrižno sa lepom karijerom i velikim bogatstvom. Niko vam ne veruje. Zato prestanite više sa tim lagarijama. Znamo vas.

 13. Karital says:

  Najveći uspjeh ozne je Andrija Artuković.Bolje bi bilo da su ga ostavili da umre u SAD.Bio je to sudski proces bez presedana.Brojne novinarske ekipe pratile su tijek suđenja starcu od 85 godina, koji je umislio da mu sude za Velebitski ustanak.Glavni tužitelj bio je Anto Nobilo koji je,prema navodima, na suđenju rekao:"Artukoviću, nećeš više doživjeti svoju Nezavisnu Hrvatsku!" Onda mu je Artuković odgovorio:"Ja neću, ali ti sigurno hoćeš1"Prave koljače nisu ubijali, već zavedene, naivne jadne seljake.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *