ПРИПАДНИК ДБ О ТАЈНОЈ АКЦИЈИ ОЗНА: Убили смо 900 усташа из Јасеновца! Као псе смо их јурили по свету…

ПРИПАДНИК ДБ О ТАЈНОЈ АКЦИЈИ ОЗНА: Убили смо 900 усташа из Јасеновца! Као псе смо их јурили по свету…

22 априла 2021

Између 850 и 900 најгорих усташких кољача који су починили најкрвавија зверства у Јасеновцу, Новој Градишки и осталим логорима у Независној Држави Хрватској ликвидирано је по кратком поступку.

Рука правде стигла их је захваљујући муњевитој акцији тадашњих оперативаца ОЗНА, махом Срба, који су на измаку Другог светског рата уз помоћ преживелих логораша идентификовали злочинце који су покушали да побегну из земље, открива бивши обавештајац Службе државне безбедности Божидар Божа Спасић.Чувала их војска

– У питању су кољачи Усташке војнице распоређени на различитим функцијама по логорима, од чувара и ниже рангираних заповедника који су у општем ратном метежу успели да побегну у Аустрију. Немајући појма ко су, Енглези су у Блајбургу зауставили воз с две композиције препуне тобоже политичких избеглица из Хрватске, како су се представљали. Захваљујући брзој интервенцији српских обавештајаца у ОЗНА, они су идентификовани. Када су чули о коме се ради, Енглези су те две композиције само вратили ка Марибору у руке партизана. По Титовој одлуци ликвидирани по кратком поступку – испричао је Спасић како је у сумрак Другог светског рата почела борба против усташких терориста.

Битка за правду је настављена наредних деценија и један за другим широм света падали су као крушке усташе које су се криле у емиграцији, махом у земљама које су из разних разлога одбијале да их изруче у тадашњу СФРЈ. Ликвидирани су на улици, на спавању, нигде нису могли да се осећају сигурним. Ову битку у СДБ пуних 15 година водио је и сам Спасић, који је, као оперативац, био задужен за борбу против екстремне усташке и албанске терористичке емиграције.

– Главешине попут Макса Лубарића, Динка и Наде Шакић (заповедници логора Јасеновац и Нова Градишка) пацовским каналима су се размилели по свету и уточиште нашли махом у Јужној Америци. Ловили смо их годинама као псе и ликвидирали једног по једног. Многи ме данас питају зашто нису смакнули Динка и Наду Шакић, који су били одговорни за стотине српских жртава у Јасеновцу, а који су се крили у Аргентини и Парагвају. Прво, до њих је било тешко доћи јер их је 24 сата дневно седам дана у недељи чувало око 50 војника, друго, схватили смо да код њих долазе усташе из целог света. Динко и Нада Шакић су постали наш мамац, пратили смо све који долазе код њих, идентификовали их, а потом, једног по једног, ликвидирали када би се вратили у своју земљу. На овај начин смо смакли 10 до 15 усташа из Јасеновца који су долазили код Шакића, а нама су се лепо наместили као на тацни – испричао је саговорник.

Случај „Барешић“

Шакић је, како открива Спасић, и не знајући одиграо кључну улогу у хватању Мира Барешића, који је 1971. зверски убио југословенског амбасадора у Шведској Владимира Роловића. Иако је за ово убиство осуђен на доживотну робију, убрзо је пуштен у замену за таоце из авиона који су отели хрватски емигранти и тада му се, како се чинило, губи сваки траг.

– Барешић је пребачен у Парагвај и Шакић је, захваљујући својим везама у америчкој обавештајној служби ЦИА, успео да га запосли као телохранитеља угледног америчког сенатора. Ми смо били у обавези да гледамо све могуће снимке који су се појављивали и тако смо, гледајући неки филм с прославе у Вашингтону, уочили неког ко би могао бити Миро Барешић. Идентификовали смо га када се састао са Шакићем, наставили смо оперативно праћење и установили да је то заиста он. Уследила је протестна нота Американцима који су га после два месеца под притиском југословенских власти вратили у шведски затвор – испричао је Спасић.

Барешићу је 1985. казна преиначена у 18 година затвора, а две године касније пуштен је на слободу, после пола одслужене казне. Вратио се у Хрватску после проглашења независности, а убијен је 31. јула 1991. под неразјашњеним околностима у селу Мирање Доње крај Бенковца.

Артуковића тражили у пакету с Ђујићем

Андрија Артуковић, десна рука Анте Павелића, био је још један од усташких зликоваца који је успео да се измигољи после Другог светског рата и побегне у Америку. Изручен је средином осамдесетих година прошлог века.

– Када је тражено изручење Артуковића истовремено је од САД захтевано да испоруче и четничког војводе Момчила Ђујића, али су нас Американци два пута одбили јер нису желели да испоруче Ђујића. Артуковића су испоручили када је већ био озбиљно болестан. На носилима су га унели у загребачку затворску болницу Реметинец. Два пута сам га обишао у затвору, али је толико био сенилан да није ни знао где се налази, а камоли шта прича. Никада није устао из тог кревета, у ком је и умро 1986, али је ипак умро у нашој земљи – испричао је Спасић.

Чињенице:

* 10 до 15 усташа из Јасеновца ликвидирано захваљујући Динку Шакићу, који је послужио као мамац

* 50 војника чувало је 24 сата дневно Динка и Наду Шакић у Аргентини и Парагвају

* 7.000 имена усташких терориста било је у специјалној књизи СДБ

Злочинцима пуштао колце телефоном

Почетком осамдесетих, када сам преузео сектор борбе против усташких и албанских терориста у емиграцији, почео сам да спроводим специјални рат против њих. Имао сам књигу са 7.000 имена усташа широм света које сам звао у два-три ујутру и пуштао им с касетофона Ужичко и Чачанско коло. То их је излуђивало и псовали су ми мајку четничку. Циљ је био држати их у сталном страху, да знају да смо близу и да им дишемо за врат. И плашили су нас се јер су знали да знамо све о њима и да не постоји тај бирцус и мрачна кафана било где у свету где се они могу сакрити, а да ми то не знамо, открио је Спасић.

Спасићима служба породична традиција

У СДБ сам ушао на захтев тадашњег руководства ове службе јер су проценили да ја то могу. То је иначе наша породична традиција. Мој стриц, по ком носим име, 1941. био је први командант партизанске милиције у ослобођеном Чачку, мој отац и његов други брат су радили у служби, тако да нам је то у крви. Традицију су прекинули моји синови, који нису хтели ни да чују за овај посао. Српске обавештајне службе деценијама су биле изузетно поштоване у свету. Методе по којим су радиле данас се проучавају у готово свим обавештајним школама у свету, испричао је Спасић, који је за свој рад два пута одликован.

(Српски Телеграф)

KOMENTARI29 коментара

 1. Pingback: PRIPADNIK DB O TAJNOJ AKCIJI OZNA: Ubili smo 900 ustaša iz Jasenovca! Kao pse smo ih jurili po svetu… – Prava istina o svemu

 2. За Србију says:

  Sve u svemu, od silne potražnje, ubiste 10 - 15 ustaša. Nemate ni tačan broj, pa mi je ovoliko sumnjivo. Šta bi sa onih preostalih 6990 ustaša? A koliko ste pobili nevinih Ravnogoraca? Bolje da ćutiš jadni titoisto!

  • Ivana says:

   Ma laži za glupe i lakoverne Srbe u tri genocida hrvati su hrvatsku i privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu očistili od Srba. Ono malo šta je ostalo u hrvatskoj svakodnevno menjaju veru i postaju veliki rvati katolici. Glupi srpski generali i dupelisci rvata tite su pristali na cepanje Srbije, krađu srpske industrije i premeštanje u rvatsku i zloveniju. Usraše su sve svoje ciljeve ispunili dobili i srpsku Baranju opet preko srpskih komunista generala rvatskih dupelizaca. Srbija je izgubila sve i dalje gubimo iz dana u dan. Narod je pod jarmom i okupacijom usraša koji žive u Srbiji kao petokolonaši. Sri su poniženi, opljačkani, genocidom počišćeni s vekovnih ognjišta, bez svojih vladara, dno dna.

   • Veliki brat says:

    @Ivana Privremeno ti ga metnem. ;)

    • Velika Metla says:

     велики брат, метнеш свој нос у њено пе-ду, ако ти и то дозволи.

     • Krcun says:

      Neka je večna slava i hvala svim pripadnicima OZN. Nažalost izdali su ih iz vrha posle gašenja te službe.A ovi što pljuju po OZN tzv ravnogorci , ubijali su Srbe i predavali ustašama i Nemcima,pokrije se ušima i ćutite saradnici zapadnih ob.službi.

   • Krcun says:

    Jel to priča Draškovića,Šešelja ili Đinđića?

  • Cetinja says:

   Komunisti su sa ustašama odradili zajednički posao u vezi Srba, jer im je gazda jedan. Taj Blajburg je odradjen samo da se "Srbi ne dosete", i da se Srbima umiri bol za milion nevinih pobijenih ubistvom nekoliko stotina hrvatskih m o n s t r u m a. Komunizam je samo medju pravoslavnim narodima imao maligni uticaj(Rusi, Srbi) gde je stradalo na milione ljudi u indukovanom versko-gradjanskom ratu.nekako,i Jasenovac,Gradiška... Lubjanka, Goli otok,Hag etc... s a m o Srbi i Rusi.I današnji tzv"drugoSrbi(janci)", kao i hrvatijansko amnezirano"pučanstvo", koje javno izražava apsolutnu neinformisanost o genocidu nad Srbima-svi su oni plodovi tog flertovanja ustaša i komunista. Ali i p a k, znaju značenje svojih tomson-pesama.I oduševljeno ih prenose s generacije na generaciju.Ali, NIKO još nije prevario Boga.

   • Nikola says:

    Blajburg je odradjen ne zbog Srba i zločina nad njima, nego zbog Tita da bi imao mir u državi o vlada do smrti.

   • joka says:

    nisu ih mogli pobiti u jasenovcu vec uhitili ih u stranim drzavama, blago ustasama dok je tita i partizana,,, vidi se ko vlada dans u hrv,, i u beogradu isti oni koji su ubijali samo srbe.

 3. test01 says:

  malo ... NDH i sada postoji - samo su promenili ime !

 4. milos says:

  Jes a komandant logora umro od starosti

  • padre says:

   E da su tebe imali tad, pa da jih sve središ!

 5. ko says:

  Ovaj Spasic je jedno govedo, nista mu ne verujem.

 6. Gagi says:

  Vrlo interesantna prica i ... nedovoljno jasna. Secamo se da su sa ovim ustasama stradali i pripadnici JVO koji nisu bili u Jasenovcu. Ocigledno je da je ova "borba" sluzila da se eliminisu potencijalni organizatori i protivnici nove okupatorske vlasti. Kako to, da su ostale ustase koji su klali i ubijali Srbe po selima na podrucju Srpske Krajine - abolirani. Te druge ustase nisu bili krvnici i nisu se borili na strani hitlera, oni su bili podobni i njih 70 000 tito je presvukao u partizane. Nesto kasnije su TI podobni "oslobodili" srbiju od Srba a svoj zivot su zasnovali u tudjim kucama i krevetima, naravno onih pobijenih Srba koji su bili neprijatelji nove ideologije koja nas je unakazila. Broj pobijenih Srba i otete imovine dolaskom "oslobodioca" do danas nije tacno poznat a steta Srpskog naroda i njihove drzave je do danas nemerljiva. Jedan Jasenovac je zamenjen drugim - mirnodopskim. U tom novom niko nije smeo da se izjasnis kao Srbin, ogromna vecina naroda je kao svoju zastitu opstanka prigrlila crvenu knjizicu i nove obicaje okupatora. Sva Srpska antifasisticka zalaganja i zrtve su kasnije "ravnomerno" rasporedjeni sa onima koji su se zajedno borili sa fasistima a kao gubitnici su svoj spas i aboliciju pronasli u komunistickoj ideologiji i sistemu. Ovakve price i izjave sluze da bi se ponovo pravdao ( po ko zna koji put) jedan rusilacki okupatorski sistem koji je unakazio Srpski narod. Taj sistem je bio uvod i podloga za desavanja devedesetih i konacno razvlascivanje Srba od njihovih istorijskih zasluga. Nesto kasnije su nam takodje oteli kompletnu privrednu infrastrukturu koju su Srbi zaradili u komunizmu, celu drzavu su nam oteli i Srbi danas nemaju nista svoje. Danas su Srbi u svojoj drzavi gradjani koji nemaju nikakva prava ni svoju imovinu, sve je to razvuceno na sve strane od potomaka ovih ustasa koji su zavladali posle "oslobodjenja". Posle svih ovih strahota koje smo preziveli u titovoj okupaciji, neumorno nam se javljaju zasluzni operativci tog sistema i ubedjuju nas, da nam je u stvari njihovom zaslugom dobro ali mi odrpani i pretuceni logorasi nismo u stanju to da shvatimo. Ima danas takvih na sve strane i svim medijima, generala koji nisu znali da odbrane narod, politicara koji nisu bili sposobni da ista ispregovaraju, policajaca koji nisu culi za muku Djordja Martinovica. Kao i uvek, ti urlatori svoje okupacione partije su najglasniji u borbi za ocuvanje Srpskog naroda i njihovih udobnih okupacionih fotelja. Kao sto vidimo, fotelje su ostale sigurne i nedirnute a Srpski narod je njihovom zaslugom raskucen i izbegao je na sve strane ovog sveta. Jos ce narod i drzava da se osipaju, ovi novi levicarski kapitalisti nisu jos sve raskrcmili,ima tu jos dosta delova nasih teritorija o kojima bi moglo da se prica i trguje. Nije to nimalo lose kada narod izgine i nesto stvori a posle se to otme i polako krcmi. Narod tu vise nije ni potreban, mogu oni da zive i bez naroda, sta ce im narod da ih zamara i pravi problem kada je sada sve NJIHOVO.

  • Александар бре says:

   Споља гладац - изнутра јадац. Као децу су нас стално усмеравали и саветовали нам да нам се живот и дела у будућности не своде на ту изреку, јер је то доказ да смо живот прокоцкали. Видевши "шљаштећи" наслов, прочитах и текст... и добих силну жељу да напишем нешто. Као када видиш нешто одвратно и једноставно моментално мораш да пљунеш од гађења. И имам шта да видим. Далеко од тога да сам једини коме дође да "пљуне", тако да је сувишно да се и ја упуштам у изражавање у најмању руку чуђења. А онда помислих на аутора текста и уредника који све то склепаше,уредише, објавише и излише "свињама у корито" уз остале помије. Какво је њихово мишљење о стању свести популације, поштовању нечије личности да се према њему у складу са тиме и опходе. Све у свему, стратегија самог текста ми није јасна... нешто пишеш са неким циљем, да укажеш на нешто... Овде су указали само на то да је врх КП био у договору са врхом НДХ... што опет такође НИЈЕ ТАЈНА (осим за социолошку недоношчад попут братствено-јединственујућих југословена што се краће зову аутошовинисти). Отуда она пословица са почетка која у потпуности осликава ову сурутку од текста. ПС Сурутка је и свињама много кориснија у кориту од овога.

 7. marko says:

  ta stoka od ozne i danas ovo smece od bia u srbiji je isto smece i sposobnosti ravn o nicemu.gde su danas sprske tajne sluzbe da ubiaju ove ustase po hrvatskoj koj i su zaklalai nevinih staraca 2400 da ih onako pobiju da n itk o ne zna metkom u glavu i kraj price nema ih cuva ih vucici grob mu jebem krvavi gde ce leci koji menja ustav da fasistima nato preda kosoovo

  • Karital says:

   Samo neka dođu ti tvoji iz BIE ili OZNE.Ne bu se vrnuli nazaj!

 8. petrovgrad says:

  Službe državne beybednosti bile su organizovane po nacionalnom ključu i imale su zadatak da svaka čisti emigraciju iz svojih redova. SDB Srbije za Srbe odnosno četničku emigraciju, Hrvatska ustašku i tako rdom. Srpska SDB nije se mešala u likvidciji ustaške emigracije. Krcun, Ranković i ostali bili su zaduženi za Srbe, pre svega popove i ostale entikomuniste. To što priča Spasić da je vršljao po ustaškoj emigraciji to je uverljivo za Makarenko učenike. Ima još neko ko je sve to poznato, osim Spasiću. Srbin nije mogao da pridje u ustaške klubove, niti Hrvat u četničke, To da su Albanski klubovi i organizacije usko sarađivali sa ustašama, toga je bilo. Opreznosti je bilo i te kako. Ne bi opstali da nije bilo opreza. To u Mariboru 1945 što pominje u to verujem, jer su Englazi vratili ustaše i predali partizanima iz razloga što nisu imali status vojne formacije, već je to bila partijska formacija.

 9. Косовац says:

  Могао би бивши обавештајац Службе државне безбедности Божидар Божа Спасић да каже и колико су тада побили Срба родољуба, бораца и симпатизера ЈВО. Четника. Дакле, по Титовој одлуци ликвидирани су тамо по кратком поступку и Срби, да би се створила симетрија са усташким кољачима. Срамно прећуткује то овај Божидар Божа Спасић, његово оволико задовољство је сигурно и у томе што су Срби ОЗНА поред усташа, убијали и своје Србе. Које србокомунисти нису ни рачунали у људе. ……….Ово што сам рекао сви знају, али изгледа нико неће да каже јавно и гласно. Неће чак ни Новоисторичари.

 10. 1389 says:

  Rvati su za duvanje tudjeg spremni...

  • Istina says:

   Sad ce ponovo da ih salju na Rusiju.

   • Косовац says:

    @ Istina, .....Да, историја се понавља.

 11. Gagi says:

  Jurcali su po celom svetu i trosili narodne pare da bi navodno "osvetili" Srbe. Za to vreme najvece ustase im bile u Bgd-u, vodili sportska drustva i brinuli o vojsci koja nece biti osposobljena za unutrasnji sukob. Onaj Loncar bio ministar inostranih poslova, ma bilo ih je koliko hoces a ovi "nasi" o tome nisu imali pojma. He he, da se covek od muke nasmeje.

 12. šiško says:

  Lažete! Jurili ste i ubijali "četnike", a ustaške koljače čuvali kao malo vode na dlanu. Eno i dan danas maksa luburića u americi, živi bezbrižno sa lepom karijerom i velikim bogatstvom. Niko vam ne veruje. Zato prestanite više sa tim lagarijama. Znamo vas.

 13. Karital says:

  Najveći uspjeh ozne je Andrija Artuković.Bolje bi bilo da su ga ostavili da umre u SAD.Bio je to sudski proces bez presedana.Brojne novinarske ekipe pratile su tijek suđenja starcu od 85 godina, koji je umislio da mu sude za Velebitski ustanak.Glavni tužitelj bio je Anto Nobilo koji je,prema navodima, na suđenju rekao:"Artukoviću, nećeš više doživjeti svoju Nezavisnu Hrvatsku!" Onda mu je Artuković odgovorio:"Ja neću, ali ti sigurno hoćeš1"Prave koljače nisu ubijali, već zavedene, naivne jadne seljake.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u