Priprema se doček Momčila Krajišnika iz Haga

Priprema se doček Momčila Krajišnika iz Haga

28 avgusta 2013

Momcilo KrajisnikKroz dva dana se na Pale – gde živi njegova porodica – vraća Momčilo Krajišnik, koga je Žalbeno veće Haškog tribunala u martu 2009. godine osudilo na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom u BiH.

Krajišnik, predsednik ratne Skupštine RS, izdržao je dve trećine zatvorske kazne koju je služio u Velikoj Britaniji.

Njemu će svečani doček prirediti Opštinski odbor Srpske demokratske stranke (SDS) Pale. U skladu s odlukom najvišeg rukovodstva stranke. Doček će biti organizovan 30. avgusta u 17 sati na Promenadi na Palama.

Pale su već izlepljene Krajišnikovim fotografijama nabilbordima sa kojih se građani pozivaju da ga dočekaju, uz poruku: „Dobrodošao“.

Inače, Krajišnik bi, kako je navedeno i u odluci o njegovom puštanju na slobodu, trebalo da radi na benzinskoj pumpi čiji su vlasnici članovi njegove porodice, tačnije njegova deca.

Prema riječima načelnika Pala Miodraga Kovačevića, na dočeku će Krajišnika prvi pozdraviti predsednik SDS-a Mladen Bosić, a očekuje se dolazak i velikog broja građana iz Hercegovine, koji Krajišnika, kako je rekao ratni načelnik Trebinja Božidar Vučućević, smatraju „velikim sinom srpskog naroda“.

Porodica Krajišnik potvrdila je da je Vlada RS ponudila svoj avion kojim bi Momčilo iz Londona doputovao u BiH, ali je „zbog tehničkih problema odlučeno da doputuje redovnim letom“.

Za transport od Beograda do Pala, Vlada RS će ustupiti svoj službeni helikopter.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *