PRIPREMA ZA HAG: Rusi vode „Belu knjigu“ kršenja ljudskih prava i spremaju tužbu

PRIPREMA ZA HAG: Rusi vode „Belu knjigu“ kršenja ljudskih prava i spremaju tužbu

7 maja 2014

9white_book_midMIP Rusije pripremilo je Belu knjigu o kršenju ljudskih prava u Ukrajini. U tom dokumentu uvšteni su mnogobrojni slučajevi koji su se desili s kraja novembra 2013. do kraja marta 2014. godine. Referat o kršenju ljudskih prava u susednoj zemlji predstavljen je predsedniku Vladimiru Putinu.

U osnovi Bele knjige leže informacioni materijali ruskih, ukrajinskih i zapadnih medija, izjave predstavnika aktualnih kijevskih vlasti i njihovih pristalica, svedočenja očevidaca, kao i posmatranja i intervjui sa lica mesta koje su sakupile ruske nevladine organizacije.

Osnovni cilj publikacije je da se javnosti predstave realne činjenice i svedočenja o dešavanjima u Ukrajini i samim tim da se formira neispolitizovana, nepristrasna ocena događaja. Kao i da se otkriju krivci za protivpravna dejstva i da se pozovu na odgovornost. O tome je govorio jedan od sastavljača Bele knjige, predstavnik MIP RF za pitanja ljudskih prava, demokratije i vladavine prava Konstantin Dolgov.

U toku nasilnog zauzimanja vlasti i antiustavnog prevrata u Ukrajini se desio raspad legitimne državne vlasti, zavladala je pravna samovolja. Uobičajena pojava tamo je postao rast ultranacionalističkih, ekstremitičkih i neonacističkih raspoloženja. Osnovni zadatak Bele knjige je da na ove činjenice skrene pažnju međunarodne zajednice i ključnih međunarodnih struktura u sferi ljudskih prava.

Na 80 stranica na ruskom i engleskom jeziku predstavljene su činjenice grubog kršenja normi i principa u oblasti ljudskih prava. Između ostalog navode se slučajevi rasnog ekstrmizma, diskriminacije po jezičkom i religioznom principu, aktovi nasilja, ograničavanje slobode medija, kao i slučajevi mešanja predstavnika Litvanije, Poljske, Nemačke, SAD u unutrašnje stvari suverene države. Kako smatra direktor Međunarodnog instituta za najnovije države Aleksej Martinov.

Ljudska prava u Ukrajini se krše, grubo se potiru. I ne samo elementarna prava na bezbednost, zaštitu od fizičkog obračuna, slobodu kretanja. Već i fundamentalna prava, na primer, pravo na izražavanje sopstvenog mišljenja, pravo na verodostojno informisanje. To su sve gruba kršenja ljudskih prava, elementi totalitarnog društva.

Bez obzira na činjenice iz Bele knjige koje su objektivne, zapadne zemlje nastaviće da zatvaraju oči pred dešavanjima, uveren je šef katedre društveno-humanitarnih disciplina Moskovske škole ekonomije Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov Viktor Kuvaldin.

Nikakva Bela knjiga ne može da pomogne. Previše su veliki interesi dotaknuti. Previše je daleko to zašlo. Mnogim vrlo uticajnim ljudima od toga zavisi karijera. Zato Bela knjiga koliko god bila ubedljiva, ne može da da rezultat.

Saradnici MIP ističu da u Beloj knjizi nisu odraženi svi tragični događaji koji su se dešavali u Ukrajini. Ipak i ono što je ukazano u dokumentu dovoljno je da dokaže da kršenje ljudskih prava u susednoj zemlji nosi masovni karakter.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *