ПРИПРЕМА ЗА РАТ СА КИНОМ! Тајван купује од САД 400 тактичких противбродских ракета Harpoon

PRIPREMA ZA RAT SA KINOM! Tajvan kupuje od SAD 400 taktičkih protivbrodskih raketa Harpoon

18 aprila 2023

TAJVAN namerava da kupi 400 taktičkih protivbrodskih raketa Harpoon od Sjedinjenih Država radi „odbijanja potencijalne kineske invazije“.

Ovo je objavila američka novinska agencija Bloomberg, pozvavši se na „izvor upoznat sa situacijom“.Precizirala je da će Tajvan prvi put nabaviti rakete koje će biti razmeštene na kopnu, a ne na brodovima.

Isporuke će se realizovane u sklljdu sa odlukom o prodaji oružja koju je američki Kongres usvojio 2020. godine.

Portparol Ministarstva odbrane Sjedinjenih Država Martin Majners odbio je da komentariše informaciju, ali je napomenuo da se „nastavlja rad sa vojnom industrijom kako bi se obezbedila blagovremena isporuka odbrambene opreme Tajvanu“.

Pentagon je ranije najavio ugovor sa Boingom za nabavku raketa Harpoon za 1,7 milijardi dolara, ali tada nije bilo precizirano kome su te rakete namenjene.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Dobar biznis za Amere, kosooki placaju.

  2. Milutin says:

    Pošto i Kinezi imaju hipersonične rakete očigledno da Tajvan pa i NATO očekuju krah mornarice. Pored hipersoničnih raketa svi brodovi, uključujući i nosače aviona, postaju gleneni golubovi. A Kinezi su u ruskim raketama testirali, u ratnim uslovima, svoje elektronske komponente. Barem te komponente ako ne i više. Očigledno da "tišina saradnje" Istoka nadjačava "medijsku buku" Zapada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *